Linde: kooseluseadusega on kõik veel võimalik

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonda kuuluva Väino Linde hinnangul võib järgmine riigikogu kiiresti vastu võtta kooseluseaduse jõustumiseks vajalikud rakendusaktid, kuid võib seda ka mitte teha, jõustumisaja 2016. aastalt veelgi edasi lükata, kooseluseadust muuta või selle hoopiski tühistada.

Kooseluseaduse rakendamine nõuab paljude seaduste muutmist, mille peab otsustama parlamendi järgmine, kevadel valitav koosseis. Täna kooseluseaduse vastu hääletanud Linde ütles Postimehele, et tema hinnangul tuleks vajalikud muudatused koondada ühte rakendusseadusesse, et ka kooselu osalised leiaksid oma õigusi ja kohustusi puudutavad sätted ühest kohast.

Samas on tema sõnul kuulda, et riigikogus ei soovita eraldi kooseluseaduse rakendusseadust koostada, et sama vaidlust ei tuleks uuesti avada ning parlament ei peaks enam hääletama kooseluseaduse nime. Selle asemel võib juhtuda, et muudatused lisatakse erinevatesse riigikogu menetlusse jõudvatesse eelnõudesse, näiteks kui on arutlusel pärimisseaduse muudatus, viiakse sinna ka säte, mis räägib kooselu osaliste õigustest. Kohtumenetlusnormid võivad aga lisanduda uude tsiviilkohtumenetluse seadustikku.

Linde hinnangul ei pruugi see olla juriidiliselt õige koht, sest vähemalt kohtusse pöördumise õigust puudutavad sätted pidanuksid sisalduma juba täna vastu võetud seaduses. Tema sõnul on tegu halva õigusloome tavaga, mis oli ka üks põhjus, miks põhiseaduskomisjon ei toetanud eelnõu rahvahääletusele viimist, lisaks sellele, et rahvahääletusele panek oleks tekitanud inimestes veelgi suuremat vastasseisu.

Linde nentis, et väga tõenäoliselt jääb rakendusaktide vastuvõtmise otsustamine märtsis valitava parlamendikoosseisu ülesandeks. «Võib arvata, et see riigikogu koosseis enam selle küsimusega nii väga tegeleda ei taha, meil tuleb ju riigieelarve arutelu ja valimiskampaania, eks seda tuleb arvestada,» märkis ta.

Tema sõnul on võimalik, et uus koosseis võtab rakendusaktid imekiirelt vastu ja seadus saab 2016. aasta 1. jaanuarist rakenduda. Samas on võimalik ka, et rakendusakte vastu ei võeta ning seaduse jõustumistähtaeg lükatakse veelgi kaugemasse tulevikku.

«Uus koosseis võib kooseluseadust ka ükskõik mis osas muuta, näiteks sealt välja arvata, et seadus käib erisooliste kohta, arvata välja, et see käib samasooliste kohta, või seaduse üldse tühistada. Kõik variandid on võimalikud,» ütles Linde Postimehele, lisades, et praegune koosseis on langetanud siiski põhimõttelise otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles