Soome vasakpoolsed tahavad tunnustada Palestiinat riigina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza elanikud Palestiina lipuga.
Gaza elanikud Palestiina lipuga. Foto: SCANPIX

Soome valitsusliitu kuuluvad sotsiaaldemokraadid ja rohelised ning opositsiooniline Vasakliit toetavad Palestiina tunnustamist riigina.

Toetust Palestiina tunnustamisele avaldasid mainitud kolme erakonna parlamendifraktsioonide juhid. Ülejäänud viis parlamendierakonda, seal hulgas ka valitsusliitu kuuluvad Koonderakond, Rootsi Rahvapartei ning kristlikud demokraadid, pole oma seisukohta avaldanud.

Rootsi sotsiaaldemokraadist uus peaminister Stefan Löfven on teatanud, et Stockholm kavatseb tunnustada Palestiinat iseseisva riigina, kuid pole täpsustanud, millal see võiks aset leida.

Koonderakonna taustaga Soome president Sauli Niinistö on kinnitanud, et Helsingi Stockholmi eeskuju ei järgi. Riigipea lisas, et Soome toetab Iisraeli ja palestiinlaste osas kahe riigi lahendust, mis eeldab aga omavahelist kokkulepet. Sama on kinnitanud samuti Koonderakonda esindav peaminister Alexander Stubb.

Sotsiaaldemokraadist välisminister Erkki Tuomioja ütles aga esmaspäeval, et Rootsi otsus võib mõjutada ka Soomet, sest Põhjamaad ajavad tavaliselt taolistes asjades ühte joont.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles