Saarts: parlamendiparteid ei riski teha kooseluseadusest oma valimisratsut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saarts ei pea tõenäoliseks, et kooseluseadus muutub eelolevate riigikogu valimiste põhiteemaks, sest nii seaduse suhtes kriitilised parlamendiparteid kui selle pooldajad ei riski teha sellest oma valimisratsut.

Saarts ütles Postimehele, et Reformierakond ega Sotsiaaldemokraatlik Erakond ei hakka kooseluseadust oma valitsuse põhisaavutusena reklaamima, kuna kardavad kaotada sellega konservatiivsete valijate hääli.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) pelgab aga tema sõnul, et kooseluseadusele aktiivselt vastu olemine paneb nad ühte paati käremeelsete aktivistidega, kes eelmisel nädalal Toompeal meelt avaldasid. «Sallimatute paremäärmuslaste maine on aga viimane, mida IRL sooviks endale kaela saada,» lausus ta.

Keskerakond võib Saartsi hinnangul üritada teemat mõnd aega veel üleval hoida, kuid valimiste lähenedes hakkavad nad rõhku panema pigem oma tavapärastele loosungitele, mis on seotud mitte-eestlaste lõimumise ja sotsiaalmajanduslike küsimustega.

«Ainuke viis, kuidas saaks kooseluseaduse temaatikat kuni valimisteni jätkuvalt kuumana hoida, on see, kui vastuaktivistid suudavad end organiseerida ning üritada asutada uut erakonda. Või siis kasutab olukorra osavalt ära mõni praegune parlamendiväline erakond, näiteks Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, ja parandab arvamusuuringutes hüppeliselt oma viletsat positsiooni,» ütles Saarts, kelle sõnul muudaks see närviliseks ka parlamendiparteid, kes sel juhul oleksid lihtsalt sunnitud teema taas üles võtma.

Konservatiivne Rahvaerakond ongi juba teatanud, et seab oma eesmärgiks kooseluseaduse tühistamise järgmises, kevadel valitavas parlamendikoosseisus.

Riigikogu uue koosseisu ülesandeks jääb vastu võtta rakendusaktid, mis on vajalikud kooseluseaduse jõustumiseks aastal 2016. See, kas need ka vastu võetakse, sõltub Saartsi sõnul paljuski uue parlamendi koosseisust.

«Samas, kuna IRLi ja Keskerakonna omavaheline koalitsioon on sisuliselt välistatud, siis vaevalt emb-kumb neist kahest riskiks valitsusse sattudes vastloodud koalitsiooni kooseluseaduse pärast lõhestada,» lausus ta.

Kõige tõsisem oht, et puuduvad sätted jäävad vastu võtmata, tekib Saartsi hinnangul siis, kui kooseluseaduse ümber puhkenud pahameeletormi toel õnnestub riigikokku pääseda mõnel parlamendivälisel erakonnal või vastloodud parteil. «See teeb poliitikud ettevaatlikuks – nad nuusutavad tuult ja võivadki ürituse katki jätta,» ütles politoloog.

Riigikogu võttis vastakaid arvamusi tekitanud kooseluseaduse vastu eile napi häälteenamusega: seaduse poolt oli 40 Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, vastu aga 38 Reformierakonna, Keskerakonna ja IRLi saadikut. Hääletusel ei osalenud 10 ja istungilt puudus 13 riigikogu liiget. Eile pärastlõunal kuulutas president Toomas Hendrik Ilves seaduse välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles