Lääne-Saare volikogu valimisteks seadis end üles esimene valimisliit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Saaremaal Kaarma, Kärla ja Lümanda valla ühinemisel tekkiva Lääne-Saare valla volikogu valimisteks seadis ennast üles esimene valimisliit.

Lääne-Saare valla valimiskomisjoni esimees Andrus Lulla ütles Postimehele, et eile esitati valimiskomisjonile registreerimiseks valimisliit Ühtne Vald, mille moodustasid Urmas Lehtsalu ja Maidu Ots. Kandidaate pole seni tema sõnul registreerimiseks esitatud.

Kandidaate saab detsembri algul toimuvateks erakorralisteks valimisteks esitada alates kolmapäevast kuni 28. oktoobri õhtuni. Nõuetekohaselt esitatud kandidaadid registreerib valla valimiskomisjon 3. novembriks.

Eelhääletamine kestab loodava valla valimisjaoskondades 1.–3. detsembrini. Valimispäeval ehk 7. detsembril saab nii jaoskondades kui vajadusel kodus hääletada kella 9–20.

Valla valimiskomisjon registreerib valituks osutunud volikogu liikmed pärast valimispäeva, kui vabariigi valimiskomisjonile ja riigikohtule kaebuste esitamise tähtaeg on möödunud või kui esitatud kaebuste kohta on tehtud lõplikud otsused. Hiljemalt 7. jaanuaril peavad valimistel osalenud erakonnad, valimisliidud ja üksikkandidaadid esitama erakondade rahastamise järelevalve komisjonile valimiskampaania aruande.

Kaarma, Kärla ja Lümanda volikogu otsustasid ühineda tänavu juunis ning augustis sai valdade ühinemine ka valitsuse heakskiidu. Algselt soovisid ühinejad nimetada uue valla Saaremaa vallaks, kuid valitsuses tekkinud vastuseisu tõttu olid nad sunnitud oma ettepanekut muutma.

Erakorraliste valimiste järel tekib 807-ruutkilomeetrise pindalaga Lääne-Saare vald, kus elab umbes 7200 inimest. Valla koosseisu kuulub 114 küla ja neli alevikku. Ühinemistoetuseks saab uus omavalitsus umbes 535 000 eurot.

Pärast Lääne-Saare valla loomist jääb Saare maakonda 13 valda ja üks linn. Eestisse jääb muudatuse järel 213 kohalikku omavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles