Ungari mustlased kardavad Jobbiku võimuletulekut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magyar Gárda ehk Ungari Kaardiväe liikmed.
Magyar Gárda ehk Ungari Kaardiväe liikmed. Foto: SCANPIX

Pühapäeval toimuvate Ungari kohalike valimiste eel kardavad riigi suuruselt kolmanda linna Miskolci mustlastest elanikud äärmuspartei Jobbik võimuletulekut.

Jobbiku linnapeakandidaat Peter Jakab ütles, et võidu korral lammutataks koheselt linna mustlastest elanike slummid. Teadaolevalt elab 168 000 elanikuga linnas 20 000 mustlast. Ka peaministripartei Fidesz, mis praegu on võimul ka Miskolcis, on lubanud mustlaste majalobudikud lammutada, pakkudes aga kompensatsiooni raha või elupaiga näol.

Jakab taolist võimalust aga ei näe ning tema hinnangul peaksid mustlased lammutuskulud ise kandma. «Nad teadsid üürilepingut sõlmides, et ühel päeval see aegub ja omanik võib nad välja ajada,» ütles Jakab.

«See on barbaarne, puudavad igasugused mõjuanalüüsid, keegi pole mustlastega rääkinud,» ütles linna mustlaskogukonna esindaja Gabor Varadi. «Linnavõimud kulutavad miljardeid forinte uuele jalgpallistaadionile selle asemel et luua sotsiaalmaju vaestele.»

Jobbik on tuntud oma juutide- ja mustlastevastase retoorika poolest, kuid sellele vaatamata saavutas erakond tänavustel parlamendivalimistel 21 protsendiga kolmanda tulemuse, mis annab neile 199-liikmelises parlamendis 23 kohta, veel kolm nende kaaslast kuulub Euroopa Parlamenti.

Erakonnaga on tihedalt seotud ka Magyar Gárda ehk Ungari Kaardiväe liikmed, kes on endale eesmärgiks seadnud ungari rahva füüsilise kaitsmise, marssides ringi rahvariideid meenutavas vormides ja avaldades soovi korraldada patrulle mustlastega asustatud piirkondades. 2009. aasta suvel keelati Ungari Kaardiväe tegevus aga kohtu otsusega ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles