Sotsiaalmeedias levib nimekiri väidetavalt Helsingis vägivallatsenud noortest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaikne hetk Helsingis Kallio linnaosas.
Vaikne hetk Helsingis Kallio linnaosas. Foto: SCANPIX

Soome pealinna Helsingi tänavatel vägivallatsenud noortejõugud on kergitanud emotsioonid lakke,  Ilta-Sanomate andmetel levitatakse Facebookis väidetavat jõuguliikmete nimekirja.

Vähemalt osa nimedest kuuluvad inimestele, kel pole toimunuga mingit seost.

Komissar Jari Taponen on sotsiaalmeedias levitatavast nimekirjast teadlik. «Halb, kui õigusmõistmine võetaks oma kätte ja avaldatakse taolisi nimekirju. Mõni loetelus olev inimene võib olla on olnud mingis kuriteos süüdi ja mõni võib olla selline, kes pole kunagi ühtegi kuritegu sooritanud,» rääkis Taponen.

Komissari sõnul levivad lisaks nimekirjale inimeste fotod, telefoninumbrid ja aadressid. «Taolise nimekirja avaldaja on süüdi kuriteos. Siin saab rääkida vähemalt au haavamisest,» rääkis  ta.   

Politsei on juba reageerinud ja kõnealuse nimekirja avaldada võttis selle Facebookist ära.

Taponeni hinnangul on nimekirja koostamine ja levitamine murettekitav,  kättemaksumentaliteeti tuleks kindlasti vältida.

Ühes teises Facebooki rühmas teatati, et otsitakse vabatahtlikke kaitsma lapsi ja noori Helsingis. Komissar Taponen on ka sellega kursis. «Õigusmõistmise võtmine oma kätte ei ole otstarbekas.»

Politsei kinnitusel on avalikkuse ette kerkinud noortejõuk arvatust palju viletsamalt organiseeritud.    

Politsei ei taha jõukudest väga rääkida. Taponeni selgitusel on tegemist pealinna erinevates piirkondades tegutsevatest sõpruskondadest, kes peavad sidet näiteks sotsiaalmeedia vahendusel.

Kokkupõrked on oktoobris vähenenud, kuid politsei ootab avalikkuselt endiselt vihjeid.

Helsingis ja selle lähiümbruses on liikunud ringi jõuk, keda kahtlustatakse paljude noorte peksmises ja neilt erinevate asjade röövimises. Viimastel nädalatel on võetud kinni viis kahtlustatavat (vanuses 15-18 aastat), kellest kaks on sünnijärgsed soomlased ja kolm migrandid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles