Kaitsepolitsei täidab kohtuotsusega pandud kohustused

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei
Kaitsepolitsei Foto: Liis Treimann / Postimees

Kaitsepolitseiameti kinnitusel täidab amet kõik Yana Toomiga seotud kohtuotsusega pandud kohustused.

«Kohtuotsus ei kohusta kaitsepolitseiametit oma järeldusi muutma, kuid piirab nende jagamist avalikkusega,» ütles kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp.

Ühtlasi avaldas kaitsepolitsei kohtuotsuse täitmiseks järgmise pressiteate:

«Kaitsepolitseiamet teatab, et on 12.04.2012 avaldatud aastaraamatus avaldanud Yana Toomi kohta õigusvastaselt  alljärgneva  väite:  Yana  Toom  on  koostöös  Inimõiguste  Teabekeskusega survestanud Tallinna koole esitama linnavolikogule taotlusi. Tegemist on ebakohase väärtushinnanguga, mille avaldamine Kaitsepolitsei poolt oli õigusvastane.»

Vastavalt kohtuotsusele on kaitsepolitsei kohustatud  kustutama  või  katma  kinni  kapo 2011. aasta aastaraamatus  sisalduvad  laused: «Üleminekuvastase  tegevuse  võttis  2011. aasta riigikogu  valimiste  eel  enda  peale  Tallinna  abilinnapea  haridus-  ja  kultuuriküsimustes Yana Toom. Koostöös Venemaa kaasmaalaspoliitikas osaleva Inimõiguste Teabekeskusega survestati Tallinna vene koole esitama linnavolikogule taotlusi jätkamaks vene õppekeelega ka pärast 2011. aasta 1. septembrit, mil venekeelsed gümnaasiumid pidid õpetama 60 protsenti õppeainetest eesti keeles.».

Kaitsepolitsei kavatseb oma kodulehel olevas aastaraamatus vastavad laused kinni katta.

Ringkonnakohus jättis  rahuldamata  Yana  Toomi  kaebuse  kaitsepolitseiameti  kohustamiseks  kõrvaldama aastaraamatu eksemplarid raamatukogudest ja mittevaralise kahju hüvitamiseks rahas. 

Ringkonnakohus leidis, et kaitsepolitseil piisab andmete töötlemiseks sellest, et olemas on põhjendatud kahtlus ohust põhiseaduslikule korrale ja riigi terviklikkusele. Kohus kinnitas, et kapol oli õigus Yana Toomi isikuandmete kogumiseks – endise abilinnapea aktiivne tegevus riikliku hariduspoliitika vastu töötamisel vajas vähemalt lähemat uurimist. Kohus leidis, et kaitsepolitseil oli õigus Yana Toomi isikuandmeid koguda, kuid ilma Yana Toomi nõusolekuta sellest aastaraamatus kirjutada oli õigusvastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles