Kõige võimetuma valla juht peab metoodikat vigaseks

Tiina Kaukvere
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Kabrits
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Agu Kabrits Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänavu paikneb omavalitsuste võimekuse pingereas 215. ehk taaskord viimasel kohal Valgamaal asuv Õru vald, mille juht kritiseerib aga teravalt hoopis pingerea koostajaid.

Kõige madalama võimekuse indeksi väärtusega üksuste seas on kolm kohalikku omavalitsust, kes on aastate 2006-2013 arvestuses püsinud alumises TOP 10-s: Peipsiääre vald, Põdrala vald ja Õru vald.

Agu Kabrits on Õru vallavanem küll alles esimest aastat, kuid varem töötas ta Tõrva linnapeana ja on seda tabelit näinud nii kaua, kui see on eksisteerinud. Tänavu koostati tabelit juba kuuendat aastat.

«Praktiliselt on seda tabelit tehtud aastaid ühtemoodi. Parameetreid ei ole muudetud, kuigi me areneme järjest edasi. Samas pannakse meile täpselt samasuguse mõõdupuuga. Metoodika oleks vaja üle vaadata,» usub Kabrits, kes küsib, kelle huvides sellist edetabelit tehakse.

Ta toob välja, et edetabeli põhjal on kõige edukamad vallad Tallinna ümbruses. «Mis reaalselt Tallinna ümbruses toimub? Lasteaia kohti ei ole, aga see on ju haldusvõimekuse juures üks kõige määravamaid asju. Kui perekond tuleb elama, siis ta tahab esimese asjana ikkagi lasteaiakohta, see on eeltingimus. Seda ei ole arvesse võetud, sest kõikides edetabeli viimastes omavalitsustes on lasteaiakohad näiteks olemas,» põhjendas Kabrits.

Samuti tõi ta positiivsena välja, et Kagu-Eestis on oluliselt turvalisem elada ja seal ei ole parkimisprobleemi.

«Oleme läbirääkimisi pidanud ümbruskonna valdadega, aga suurt elukvaliteedi muutust ühinemine kaasa ei too. See ei ole lahendus, et liidame omavalitsused kokku ja läheb elu paremaks,» usub Kabrits.

Õru vallas elab alla 500 inimese. Edetabelis viimasel kohal olevas Õru vallas on väga hea finantsdistsipliin, vallal ei ole laene. Samas on vald ja selle elanikkond väike.

«Õru valla finantsseis on väga hea, aga eelarve on väga väike ja laenu võtta ka ei saa,» nentis indeksi koostaja Rivo Noorkõiv.

Omavalitsusüksusi analüüsiti 29 erineva näitaja põhjal. Pingerida koostades võeti muu hulgas arvesse omavalitsuste elanike arvu, seal elavate inimeste sissetulekuid, töötuse määra, omavalitsuse finantsolukorda ning kohapeal pakutavaid teenuseid. Neid näitajaid mõõdetakse iga-aastaselt, mistõttu võrrelda saab nii kohalikke omavalitsusi omavahel kui ühte omavalitsust aastate lõikes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles