Putin kritiseeris SRÜ kohtumisel Moldovat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin sarjas täna Chisinaud soovimatuse pärast konsulteerida Moskvaga õigeaegselt Moldova ja Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe mõjude üle kahepoolsetele majandussuhetele.

Minskis SRÜ tippkohtumisel esinenud Putin pani Moldovale ette lahendada need küsimused enne 2015. aasta lõppu Venemaa, ELi ja Ukraina kolmepoolsete lepete eeskujul.

President meenutas, et sarnase probleemi üle peetud intensiivsetele konsultatsioonidel ELi ja Ukrainaga õnnestus 31. detsembrini 2015  edasi lükata assotsiatsioonileppe vabakaubandustsooni puudutava osa rakendamine.

«Aga kus oli Moldova, miks meil ei õnnestunud Moldovaga selliseid suhteid luua? Me esitasime korduvalt sellise ettepaneku, ent kahjuks arusaadavat vastust oma Moldova kolleegidelt ei saanud,» lausus Putin, rõhutades vajadust olemasolevad erimeelsused tähtajaks reguleerida ja kompromisslahendused leida.

«Oleme seda meelt, et sellest on huvitatud ilma erandita kõik SRÜ vabakaubandusleppe osalised riigid,» lisas ta, vastates Moldova presidendi Nicolae Timofti süüdistustele, mille kohaselt ei ole Venemaa Chisinaule arusaadavalt selgitanud, mis tingis piirangute seadmise Moldova ekspordile.

«Me pole kunagi olnud vastu (SRÜ riikide) lähenemisele ELiga ja tahame ka ise sellele läheneda,» ütles Vene president.

«Küsimus on meie koostöö tingimustes,» lisas ta.

«Probleemid ei teki Vene Föderatsiooni reageeringute või kaitsemeetmetega seoses, vaid seetõttu, et meie partnerid ei pea vajalikuks õigeaegseid, avatud, täieformaadilisi, konkreetseid ja professionaalseid arutelusid riskide üle, mis need Vene ja teiste SRÜ majandusele tekitavad,» väitis ta.

Ühe laua taga istunud Putin ja Timofti jätkasid seejärel vestlust omavahel.

Ukraina, Gruusia ja Moldova sõlmisid assotsiatsioonileppe ELiga juunis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles