Türgi president rahust kurdidega: olen kaalule pannud oma pea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Ankaras, kus nõuti Türgi sekkumist Süürias.
Meeleavaldus Ankaras, kus nõuti Türgi sekkumist Süürias. Foto: SCANPIX

Rahupüüdlusi kurdidega tuleb jätkata, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, kes lubas rahu nimel võidelda viimse hingetõmbeni.  

«Ma olen rahuprotsessis riskinud oma peaga,» ütles Erdoğan pärast seda, kui Süürias toimunud kurdide meeleavaldusel sai surma vähemalt 31 inimest. «Ma olen pannud sellesse oma hinge ja südame. Ma jätkan võitlust selle nimel kuni viimse hingetõmbeni. Sest ma tean, et see rahvas seisab meie kõrval,» lisas riigipea pöördumises, mida kanti üle ka televisioonis.

Türgi ja kurdide rahuprotsess sattus taas ohtu pärast seda, kui kurdid sattusid vastamisi naaberriigis Süürias tegutseva sunniitide äärmusrühmituse Islamiriik võitlejatega. Türgi ääres paiknevat Kobane linna kaitsvad kurdi üksused sooviksid, et Türgi nende poolel konflikti sekkuks ning Türgi kurdid on Ankarat süüdistanud tegevusetuses. Samuti on kurdide ridadest kostnud väiteid, et Ankara on andnud islamiäärmuslastele relvi.

Erdoğani sõnul kasutavad rahuprotsessi nurjata soovivad jõud vastasseisu Kobanes ettekäändena. «Kuid Türgi pole riik, mis kujundaks oma sise- ja välispoliitikat lähtuvalt kõrilõikajate ning terroristide vägivallategudest,» lubas president.

Türgis, kuid ka Ühendriikides ja Euroopa Liidus terroristlikuks kuulutatud Kurdistani Tööpartei (PKK) eluaegses üksikvangistuses istuv liider Abdullah Öcalan on ähvardanud Türgi valitsust aga mullu sõlmitud rahuleppest taganemisega, kui Ankara lubab ISi võitlejatel kurdide kallal toime panna veresauna.

«Kui see mõrvakatse saavutab oma eesmärgi, lõpetab see [rahu]protsessi,» ütles Öcalan, viidates 2013. aasta märtsis välja kuulutatud relvarahule. Seda, et rahuprotsess võib kergesti katkeda, tõestab ka ajalugu, sest kõik varasemad katsed on nurjunud kas Ankara või sõjakamate mässuliste vastuseisu tõttu.

Lisaks on Süüriast Kobane piirkonnast viimase paari nädala jooksul Türgisse saabunud 170 000, teistel andmetel isegi 200 000 põgenikku, kellest suurem osa on kurdid. Türgi opositsiooni väitel on see arv aga märgatavalt suurem. Kokku on Süüria konflikti tõttu Türki saabunud hinnanguliselt poolteist miljonit põgenikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles