Vene inimõigusorganisatsioon Memorial kardab sulgemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial kontor Moskvas.
Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial kontor Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene justiitsministeerium on algatanud kohtuasja, millega soovitakse Memorial laiali saata, ütles inimõigusorganisatsiooni juht Aleksandr Tšerkasov.

Moskva kohus peaks Memoriali saatust arutama kogunema 13. novembril. Tšerkasovi sõnul on võimud viidanud organisatsiooni kahtlasele struktuurile. «Süüdistused on absurdsed,» märkis Tšerkasov.

Võimud on käskinud Memorialil registreerida end ka välisagendina. Vastavalt 2012. aastal Venemaal jõustunud seadusele registreeritakse kõik välismaalt rahalist toetust saavad ja poliitikas osalevad vabaühendused välisagentideks.

Vastuolulisest seadusest üleastujaid ähvardatakse kuni 300 000 rubla suuruse rahatrahvi ning kuni nelja-aastase vangistusega. Lisaks tuleb säärastel vabaühendustel esitada võimudele aruandeid oma tegevuse ja rahandusliku seisu kohta.  

Seaduse koostajate sõnul aitab see vähendada välisriikide sekkumist Vene sisepoliitikasse. President Vladimir Putin on varem süüdistanud lääneriike ja eelkõige USAd Vene vabaühenduste rahastamises sooviga niimoodi mõjutada Venemaa poliitikat. Kriitikute sõnul on seadus aga mõeldud teisitimõtlejate vaigistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles