Saksamaa: Türgi peaks Süürias sekkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee tankid.
Türgi armee tankid. Foto: SCANPIX

Türgi peaks osalema võitluses sunniitliku äärmusorganisatsiooni Islamiriik vastu, ütles Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier märkis, et ühise rinde moodustamiseks tuleks üle saada Lähis-Ida riikides valitsevatest erimeelustest ning kaasama peaks ka Iraani.

Türgi parlament andis möödunud nädalal loa astuda Türgi piiridele ohtlikult lähedale jõudnud sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate vastu sõjalisi samme nii Iraagi kui ka Süüria territooriumil. Türgi parlamendi antud mandaat kehtib esialgu aasta, kuid see ei kohusta valitsust reaalselt relvajõude naaberriikidesse saatma. Türgi armee on küll tugevdanud piirialal oma kohalolekut.

Türgi valitsus soovib enne sõjalist sekkumist, et USA juhitav koalitsioon kehtestaks Süüria põhjaosas lennukeelutsooni ja annaks senisest suuremat toetust, muu hulgas ka logistilist abi Süüria režiimi vastu võitlevale Süüria Vabastusarmeele.

ÜRO pole lennukeelutsooni kehtestamist arutanud ega Ühendriikidele Süüria territooriumil sõjategevuseks luba andnud. Samas kehtestati ilma maailmaorganisatsiooni heakskiiduta lennukeelutsoon ka näiteks Lahesõja ajal 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles