Kerry kutsus jätkama Lähis-Ida rahukõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kutsus täna jätkama aprillis katkenud Iisraeli-Palestiina rahukõnelusi.

Kairos Gaza sektori doonorkonverentsil viibiv Kerry ütles, et mõlemat poolt tuleb püsivaks stabiilsuseks vajalike raskete otsuste langetamisel aidata.

«Relvarahu ei ole rahu. Me peame läbirääkimistelaua juurde naasma ja aitama neil langetada raskeid, tegelikke otsuseid ... mis puudutavad enamat kui relvarahu,» ütles Ühendriikide välisminister.

«Ütlen selgelt ja sügava veendumusega siin täna, et Ühendriigid on jätkuvalt täielikult pühendunud läbirääkimistele naasmisele mitte kõneluste endi pärast, vaid seetõttu, et seda nõuavad selle konverentsi eesmärk ja regiooni tulevik,» ütles ta.

«Ma ei usu, et leidub kedagi, kes tahaks siia tagasi tulla Gazat üles ehitama mõtetega, kuidas kahe aasta pärast oleme tagasi sama laua ääres ja räägime uuesti Gaza ülesehitamisest, sest sõlmküsimusi ei ole lahendatud,» rääkis Kerry.

USA välisministri sõnul soovivad osapooled tegelikult sama. «Julgeolek iisraellastele; vabadus, väärikus ja riik palestiinlastele; rahu ja õitseng mõlemale rahvale.»

Nii Iisrael kui ka palestiinlased on teatanud, et ei jätka kõnelusi senistel tingimustel.

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman väljendas varem jahedat suhtumist rahukõneluste jätkamisse. «Kui need keskenduvad üksnes palestiinlaste nõudmistele, on tegemist ajaraiskamisega,» lausus juudiriigi esidiplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles