Piirivalve ei lubanud Venemaa endist ministrit Eestisse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Tiškov Tallinna lennujaamas.
Valeri Tiškov Tallinna lennujaamas. Foto: Igor Teterin / meediaklubi Impressum

Piirivalve ei lubanud eile Tallinna lennujaamas riiki siseneda Venemaa endisel rahvusküsimuste ministril, akadeemikul Valeri Tiškovil, kellele siseministeerium on kehtestanud sissesõidukeelu.

72-aastane Tiškov pidi esinema täna Tallinnas Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsisaalis meediaklubi Impressum korraldatud üritusel.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Andres Sang ütles Postimehele, et ametnikud ei lubanud Tiškovi riiki, kuna siseministeerium kehtestas talle tänavu viieaastase sissesõidukeelu. Vastavalt tavale riik sissesõidukeelu kehtestamist üldjuhul ei kommenteeri.

Siseministeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide ütles Postimehele, et kõik, mis puudutab sissesõidukeelde konkreetsete isikute suhtes, tunnistatakse avaliku teabe seaduse alusel 75 aastaks asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabeks. Soovi korral väljastatakse see kas isikule endale või tema poolt volitatud esindajale.

Meediaklubi Impressum saatis eelmisel nädalal ajakirjandusele pressiteate, milles andis teada, et Venemaa Teaduste Akadeemia Mikluhho-Maklai nimelise etnoloogia- ja antropoloogiainstituudi direktor akadeemik Valeri Tiškov esineb esmaspäeva, 13. oktoobri õhtul Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsisaalis toimuval üritusel. Tiškovi avaliku kohtumise teema pidanuks olema «Rahvussuhted ja konfliktid poliitikapeeglis».

Impressum nimetas oma teates Tiškovi Venemaal suurimaks rahvussuhete spetsialistiks. «Võib liialdamata öelda, et Valeri Tiškovi aktiivsel osalusel on kujundatud tänapäeva Venemaa rahvuspoliitika mudel. 1992. aastal määrati ta Vene Föderatsiooni rahvusküsimuste ministriks, ent peagi naasis ta teadustööle. Tema aktiivsel osalusel loodi Venemaal efektiivselt töötav etnoloogilise seire ja konfliktidest varakult hoiatav võrgustik,» seisab Impressumi teates.

Valeri Tiškov oli Vene rahvusküsimuste minister 27. veebruarist 15. oktoobrini 1992.

Kaitsepolitsei on seostanud meediaklubi Impressum Vene välisluureteenistusega SVR. Kaitsepolitsei komissar Andres Kahar kirjutas 2009. aasta detsembris, et Impressumi sisulist tegevust korraldab Galina Sapožnikova, kellel on tihedad sidemed siinsete vene äärmuslaste ja Venemaa «kaasmaalastepoliitika» aktivistidega. Praegu on Impressumi juht Igor Teterin.

Meediaklubi Impressum asutati Tallinnas 28. oktoobril 2008 ning seni on klubi korraldanud keskmiselt kord kuus toimuvaid kohtumisõhtuid erinevate eluvaldkondadega seotud teemadel. Seal esinevad meedia- ja avaliku elu tegelased ning arvamusliidrid Venemaalt või mujalt maailmast.

«Tavapäraselt on igal kohtumisõhtul ka mõni vastava teemaga seotud esineja Eestist. Hea mainega pahaaimamatute isikute ärakasutamisega tagatakse ürituse näiline legitiimsus ja erapooletus. Kohtumisõhtute stabiilse publiku moodustavad peamiselt praegused ja endised venekeelsed meediatöötajad, Notšnoi Dozori liikmed, Venemaa kaasmaalastepoliitika kohalikud aktivistid ja nendega seotud isikud,» kirjutas Kahar 2009. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles