Afgaani politseikindral läks narkosmugeldamise eest vangi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaanist heroiinisõltlane Kabuli jõe kaldal.
Afgaanist heroiinisõltlane Kabuli jõe kaldal. Foto: SCANPIX

Afganistani kohus määras kümneaastase vangistuse ja 14 000 USA dollari (umbes 165 000 krooni) suuruse trahvi endisele politseikindralile, kes mõisteti süüdi üle piiri Iraani oopiumi vedanud narkokaupmeeste abistamises.


60-aastane Mulham vastutas piiripolitsei eest kolmes Afganistani lääneprovintsis – Heratis, Farah’s ja Bagdhises, kirjutab uudistevõrk AFP. Oma koha kaotas politseikindral pärast seda, kui ta selle aasta alguses vahistati seoses korruptsioonisüüdistusega. Selle kohaselt aitas ta üle piiri smugeldada 660 kilogrammi oopiumi.

Prokuröride väitel sai Mulham altkäemaksudena 93 000 USA dollarit (rohkem kui miljon krooni), kuid kohus leidis ta süüdi olevat 7000 dollari (umbes 83 000 krooni) eest altkäemaksu võtmises ning määras karistuseks kaks korda nii suure summa trahvi.

Mulham ise end süüdi ei tunnistanud ning väitis, et see oli kättemaksuhimuliste narkoparunite töö. «Ma väidan, et olen poliitilise vandenõu ohver. Ma olen uhke oma karjääri ja minevikusaavutuste üle,» ütles ta kohtus. «Ma lootsin, et Afganistani õigusinstitutsioonid on õiglased ja pole kellegi poolt mõjutatud.»

Mulhami vastu tunnistas kaks politseinikku, kellele on seoses selle uurimisega samuti süüdistused esitatud.

Afganistan on maailma suurim heroiinitootja. Miljardid selle ekspordist teenitavad tulud liiguvad Talibani mässuliste kaukasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles