Saar: eakaid peaks rohkem tähele panema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Sotsioloog Andrus Saar leiab, et vanemaid inimesi peab rohkem tähele panema ning nende arvamusega arvestama.

Saare sõnul on väljendid nagu eakate «tõrjumine» või «märgistamine» natuke karmilt öeldud. «Võib öelda, et neid ei panda tähele ja võib-olla nende huvidega ei arvestata alati nii palju kui oleks vaja,» rääkis ta.

Tema sõnul on selle põhjuseks üldine rahapuudus. «Vaese riigi vaene poliitika. Kui pensionäride sissetulekud või pensionid oleks kõrgemad, siis püstitataks neid probleeme märksa pehmemas vormis,» sõnas Saar.

Ta nõustus Airi Värnikuga, et peamine mure on eakate inimeste kaasatus. «Natuke liiga tugev rõhk on pandud nooremale keskeale või siis noorematele inimestele,» märkis Saar.

Tema hinnangul peaks just ühiskonna, mitte riigi poolt olema suurem tähelepanu ja keskendumine vanematele inimestele. «See on trafaretne aga tihtipeale maksab hea sõna rohkem kui kroonike, mida on ka vaja,» ütles ta.

Saare sõnul jääb puudu moraalsest tähelepanust, inimeste aitamisest ja hoolivus. Ta tõi näiteks, et bussi uksel ukerdavat vanainimest peaks mõistma ja aitama, mitte närviliselt ootama. «Sellist mõistmist ja abistamist igapäevaelus on märksa rohkem vaja,» sõnas ta.

Saar pidas eakate nõukodasid vaid üheks võimaluseks, kuidas eakate elukogemust ja –tarkust kasutada. «Väga paljudes ühistutes, MTÜdes, mistahes suurtes või väikestes organisatsioonides oleks päris loomulik, et eakaid inimesi rohkem kaasataks,» ütles ta. Saar rõhutas, et ühiskonna seisukohalt oleks mõttekas kui vanurite arvamus omaks otsustuses teatud kaalu, oleks vähemalt oluline argument.

«Kaasata võib pensionäre ka puhtalt formaalselt, neid tegelikult tõrjudes. Lastakse neil kohale tulla ja oma auru välja lasta,» tõi ta elust negatiivse näite.

Noor Eesti idee kohaselt lastevanematele lisahääle andmist Saar õigeks ei pidanud. «Lastevanemate lisahäälte puhul on äärmiselt suur ahvatlus hakata hääli ära ostma. See oleks väga kerge, sest mõnel valijal oleks siis rohkem hääli,» seletas sotsioloog. Lisaks läheks laste häälte vanematele delegeerimine tema meelest põhiseadusega vastuollu.

Selle asemel pooldab ta valimisõiguse vanusepiiri 16. eluaastale alla toomist. «Siis kostaksid nende hääled ja noorte probleemid paremini välja,» ütles Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles