Kim Jong-un on endiselt kadunud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel tähistati Põhja-Korea valitseva Tööliste Partei asutamise 69. aastapäeva, ent Kim Jong-un pidustustel ei osalenud.
Reedel tähistati Põhja-Korea valitseva Tööliste Partei asutamise 69. aastapäeva, ent Kim Jong-un pidustustel ei osalenud. Foto: SCANPIX

Aastal 2011 isevalitsejast liidri Kim Jong-ili surma järel Korea Rahvademokraatliku Vabariigi etteotsa tõusnud Kim Jong-uni pole juba ligi 40 päeva nähtud.

Seetõttu pole üllatav, et viimati 3. septembril koos abikaasa Ri Sol-juniga kontserdil nähtud Kimi edasine saatus tekitab küsimusi. Kimi on oodatud mitmete Põhja-Korea tähtpäevade tähistamistele, kuid seda pole juhtunud. Nüüd usutakse, et Kim võib avalikkuse ette ilmuda täna, kui tähistatakse Põhja-Korea valitseva Tööliste Partei asutamise 69. aastapäeva.

Juba nädalaid on lääne meedias pidevalt arutatud selle üle, mis Põhja-Korea kõrgeima juhiga võib olla juhtunud. Tõenäoliseks on peetud isegi liidri kadumist võimaliku riigipöörde tõttu. Kinnitust sellistele väidetele pole, samuti pole Lõuna-Korea luure tuvastanud Põhja-Korea miljonilise sõjaväe ebaharilikke liikumisi, mis võiksid riigipöördele viidata.

Riigipöörde välistasid ka Ühendriikide ametnikud, kes nimetasid seda soovmõtlemiseks, viidates seejuures riigipöördekatses süüdistatud Kimi tädimehe Jang Song-thaeki saatusele, kes mullu koos perega hukati.

Lääne väljaanded on valdavalt seisukohal, et Põhja-Korea liidrit on tabanud haigus, kuid pole selge, milline. Tervisehädadele viidati ka septembris Põhja-Korea riigitelevisioonis, kus kujutati lonkavat riigi liidrit külastamas üht riigi tehastest. Ühtlasi märgiti, et Kim jätkab oma rahva kirglikku juhtimist hoolimata teda tabanud vaevustest, täpsustamata, milles need seisnevad. Lääne meedias on aga räägitud nii podagrast, artriidist, hüperkolesteroleemiast, diabeedist ja kõrgest vererõhust ning nende kõigi võimalikust kombinatsioonist.

Vestlustes lääne diplomaatidega on Põhja-Korea diplomaadid Genfis ja ÜRO juures öelnud, et Kim pole kuhugi kadunud, nimetades sääraseid väited tema sisevaenlaste väljamõeldiseks, mille eesmärgiks on Kimi võimu õõnestada.

Lõuna-Korea kaitseminister Han Min-koo ütles sel nädalal parlamendis, et riigi luure andmetel viibib Kim kindlas kohas Pyongyangist põhjas. Luureandmete tundlikkusele viidates Han täpsustusi ei teinud, kuid arvatakse, et Kim kosub Gangdongis asuvas perevillas.

Mõned meedias ilmunud spekulatsioonid Kimi tervisehädade üle on ka naljakad. Nii on arvatud, et juustusõbrast Kim sõi liiga palju oma lemmikjuustu ning kerkinud kehakaal ja kolesteroolitase mõjusid halvasti tema tervisele. Väidetavalt pärineb liidri juustuarmastus ajast, mil ta Šveitsis õppis.

See, et mõne riigi juht mõnda aega avalikkuse ees madalamat profiili hoiab, polekski tähelepanuväärne, kui tegemist poleks Põhja-Koreaga. Nimelt armastatakse sealses riiklikus propagandas riigi liidrit pidevalt meedias kujutada, näidates teda tehaseid inspekteerimas, sõjaväeõppusi vaatlemas või lihtsalt rahvaga kohtumas. Nii oli see Kimi riigijuhist isa ja Kumsusani mausoleumist Igavese Presidendina endiselt riiki valitseva vanaisa Kim Il-sungi puhul.

«Sellised haihtumisjuhtumid oleks ebatavalised demokraatlikes riikides, kuid totalitaarses Põhja-Koreas on riik Kim. Tal on vabadus tulla ja minna, millal ta tahab,» selgitas New York Timesile Tuftsi ülikooli Põhja-Korea ekspert Lee Sung-yoon. Tema sõnade kinnituseks on osa vaatlejaid juhtinud tähelepanu sellele, et ka Kimi isa ja vanaisa kadusid nädalateks. Näiteks kui tema isa tabas 2008. aastal südamerabandus, ei ilmunud ta kuid avalikkuse ette.

Küll aga on tõsi see, et praegune riigipea pole avalikkusest nii kaua eemal olnud. «Mingil hetkel, kui Kim endiselt avalikkuse ette ei ilmu, võib arvata, et tegemist on tõsise probleemiga,» ütles John Delury Lõuna-Koreas asuvast Yonsei ülikoolist. «Kuid küsimus on selles, millal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles