Moslemist Rootsi minister sattus ususkandaali keskmesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi uus elamumajanduse minister Mehmet Kaplan.
Rootsi uus elamumajanduse minister Mehmet Kaplan. Foto: Wikipedia.org

Rootsi endine parlamendisaadik süüdistas uut elamumajanduse ministrit Mehmet Kaplani salajastes eesmärkides.

Sotsiaaldemokraadist poliitik Nalin Pekgul avaldas islamiusulist ministrit süüdistava artikli ühes Rootsi juhtivas ajalehes Dagens Industri, kirjutab TheLocal.

Pekguli süüdistuse aluseks oli roheliste ridadesse kuuluva Kaplani ühele Türgi väljaandele tehtud märkus. Nimelt oli mees seal väitnud, et noored islamiusulised liituvad terrorirühmitusega IS, kuna Euroopas on islamofoobia sedavõrd laialt levinud. Kaplani sõnul aitas värbamiste probleemi lahendada see, kui valitsus annaks Euroopa mošeedele rohkem raha.

Pekguli väitel liituvad noored islamistidega aga seetõttu, et nad tunnevad end juurteta ning segaduses ning IS kasutab nende haavatavust ära.

«Andestamatult naiivne on mõelda, et raha andmine sellistele moslemiühendustele ja mošeedele aitab nende noorteni jõuda, kes radikaliseeruvad,» kirjutas ta. «Just säärasele naiivsusele loodavad Mehmet Kaplani taolised inimesed ja ning kõik radikaliseerumise vastased peaksid nüüdseks mõistma, millist kahju Mehmet Kaplan ja temataolised võivad korda saata.»

Kaplan on oma sõnavõttudega varemgi Rootsi meedias silma paistnud, viimati sellega, et võrdles Rootsi džihadiste Süürias Rootsi vabadusvõitlejatega Soomes Esimese maailmasõja ajal. Hiljem Kaplan vabandas, öeldes, et tema sõnu mõisteti valeti.

Tänases ajaleheartiklis kirjutas Pektul aga, et on veendunud, et Kaplan ütles täpselt seda, mida mõtles.

43-aastane Türgis sündinud Kaplan  on Rootsi mosleminõukogu endine pressiesindaja. 2003. aastast alates kuulub ta Rohelisse Parteisse.

«Islamofoobi sildi külge saamise hirmus ei julge keegi Mehmet Kaplani ja tema salaagendat kahtluse alla seada,» lisas Pekgul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles