Täna Postimehes: sotsid üritavad töövõimereformis nägu säilitada

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide üldkogu rahvusraamatukogus. Eiki Nestor.
Sotsiaaldemokraatide üldkogu rahvusraamatukogus. Eiki Nestor. Foto: Toomas Tatar

TOETUS: hoolimata sellest, et erivajadustega ja puudega inimesed töövõimereformi vastu meelt avaldasid, liiguvad Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid reformiseaduste kiire vastuvõtmise poole.

Sotsiaaldemokraadid ei taha reformierakondlasest peaministri erilise innuga veetavale töövõimereformile pidurit tõmmata, kuid riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul võib reformi hoogne ettevalmistus takerduda valimisvõitlusse ning kokkuleppe puudumisse erivajadustega ja puudega inimestega.

«Sellele reformile on vaja saada nende inimeste toetus, kelle jaoks seda tehakse, kelle olukorda tahetakse paremaks muuta,» ütles Eiki Nestor. «Kui nemad seda toetama ei hakka ja vaatavad juba ette selle peale vildakalt ja kaasa ei tule, siis see reform läbi ei lähe.»

Nestor möönis, et tõepoolest, kui ta oleks kolm aastat tagasi olnud sotsiaalminister, oleks ta alustanud teistmoodi. «Oleksin pigem hakanud pihta võimalustest ja teenustest, nende arendamisest, usutavusest ja siis jõudnud töövõimetuspensioni ümbertegemiseni – see oleks mul olnud tagaplaanil,» ütles 2000. aastate algul sotsiaalministri ametit pidanud Nestor.

Aga hetkel ei näe ta põhjust reformi enam peatada ja kas või teisest otsast uuesti alustada. «See arutamine on tagantjärele tarkus, millest me täna targemaks ei saa. Nüüd on mingi töö tehtud, kuskile jõutud ja Euroopa Liidu raha ei oota meid igavesti,» viitas ta 300 miljonile eurole, mida Eestil on võimalik töövõimereformi läbiviimiseks saada. «Me ei saa seitse aastat oodata, mil uus võimalus võiks tekkida.»

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles