Kerry sõnul tõmbuvad Venemaa väed Ukraina piirilt tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametivennad John Kerry ja Sergei Lavrov Pariisis.
Ametivennad John Kerry ja Sergei Lavrov Pariisis. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ütles teisipäeval, et Venemaa väed tõmbuvad Ukraina piiri äärest tagasi, mis on üks võtmeküsimustest lääne sanktsioonide tühistamiseks Moskva vastu.

«Seal on neli või viis põhimõttelist nõuet, mida santsioonide tühistamiseks on vaja teha - vabastada pantvangid, vabastada kõik vangid ning vägede ja rasketehnika tagasitõmbamine,» ütles Kerry Pariisis pärast kohtumist oma Venemaa kollegi Sergei Lavroviga.

«Praegusel hetkel... palju sellest on juhtumas. Väed tõmbuvad tagasi, rasketehnika on vaja veel ära viia. Piiril tuleb veel muidugi taastada täielik kontroll ja julgeolek,» jätkas USA välisminister.

Vene välisminister Sergei Lavrov avaldas varem päeval arvamust, et Euroopa Liit süvendas kriisi Ukrainas, sundides Kiievit valima Ida ja Lääne vahel.

«Me ei tea, kes kaotab praegu nende sanktsioonide pärast rohkem majanduses - Venemaa või Euroopa Liit,» märkis Lavrov enne Pariisi sõitmist. Venemaa kavandatavad kaitsemeetmed vastuseks Lääne sanktsioonidele on Lavrovi sõnul pikaajalise iseloomuga.

Vene riiklikud meediakanalid teatasid varem päeval, et president Vladimir Putin on andnud käsu naasta Ukraina piiri lähedal viibivatele 17 600 sõjaväelasele käsu naasta oma baasidesse.

Isehakanud separatistliku Luganski rahvavabariigi kaitseministeeriumi teatel vabastati teisipäeval 14 vangi võetud Ukraina sõdurit 13 valitsusvägede käes vangis olnud mässaja vastu. Järgmine vangidevahetus on kavas kolmapäeval, siis vahetatakse kolm separatisti nelja sõduri vastu.

Euroopa Liit pani tähele Vene presidendi Vladimir Putini avaldust, milles teatati Ukraina piirile koondatud vägede äraviimisest, ütles ELi välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni pressiesindaja Maja Kocijančič.

EL on nõudnud juba pikka aega Vene vägede Ukraina piirilt lahkumist ning Ukraina territoriaalse terviklikkuse, suveräänsuse ja ühtsuse austamist; selles kontekstis võib vägede äraviimist pidada edusammuks, tõdes Kocijančič.

Kocijančič tuletas meelde, et Ukraina teema võetakse arutusele 20. oktoobril EL-i välisministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles