Arheoloogid leidsid Filipiinidelt 67 000 aasta vanuse inimluu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
67 000 aasta vanune inimluu
67 000 aasta vanune inimluu Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Filipiinidel tehtud väljakaevamistel inimluu, mis lubab oletada, et see piirkond asustati inimeste poolt seniarvatust 20 000 aastat varem.

Leitud inimluu vanus on 67 000 aastat, kirjutab The Telegraph.

Luu leiti neli aastat kestnud kaevamiste käigus varajaste inimeste elukohaks olnud Callao koobastikust. See Penablanca lähistel asuv koobastik on pealinnast Manilast 336 kilomeetri kaugusel

Siiani on levinud seisukoht, et Filipiinidel sai inimasustus alguse millalgi 47 000 aastat tagasi.

«See võib olla vanim Vaikse ookeani äärselt Aasia alalt leitud inimluu. See näitab, et seal elanud inimestel olid teadmised, kuidas paate ehitada, sest kuidas muidu nad sinna jõudnud oleksid,» selgitas väljakaevamisi juhtinud Filipiinide Dilimani ülikooli arheoloog Armand Mijares.

Mijares ja ta kolleegid nimetasid luu omaniku leiukoha järgi Callao meheks. Uurijate sõnul jõudsid see mees ja ta kaaslased Filipiinidele veesõidukitega. Võimalik, et nad läbisid üsna pika teekonna.

Lisaks inimluule leiti koobastest ka loomaluid – eriti hirve ja metssea luid. Luudel oli ka lõikejälgi. Need märgid näitavad, et Callao mees ja tema hõimlased olid oskuslikud jahimehed. Väljakaevamispaik ei paljastanud siiski jahitarbeid ega tööriistu.

Arheoloogide sõnul on leiu puhul tegemist kuuesentimeetrise pöialuuga, mille vanus  67 000 aastat.

Arheoloog Mijaresi sõnul võis Callao mees oma välimusel meenutada tänapäeva filipiinlasi, olles lüheldast kasvu, lokkis juuste ja küllaltki tumeda nahaga.

Arheoloogid plaanivad Callao koobastikku edasi uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles