Toobal ja Laasi ootavad kohtult õigeksmõistvat otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Laasi, Priit Toobal, Ivor Onksion kohtus.
Lauri Laasi, Priit Toobal, Ivor Onksion kohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Eraviisilise jälitustegevusega seonduvalt kriminaalsüüdistuse saanud keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi loodavad Harju maakohtult reedel õigeksmõistvat otsust, olles samas kindlad, et kohtuskäigud ei lõpe õigeks- ega süüdimõistva otsuse korral.

«Oleme endapoolsed ütlused, argumendid ja tõendid andnud ning ma usun ja loodan, et kohtunik on meiega ühel poolel,» ütles Toobal kolmapäeval BNSile. «Kui ei tule õigeksmõistev otsus, siis loomulikult läheme edasi. Ja prokuröri lõpukõnest sain aru, et kui ka tema jaoks ei tule meeldiv otsus, siis ka tema kaebab edasi. Nii et mulle tundub, et igal juhul läheb lugu edasi.»

Ka Laasi kinnitas BNSile, et ei tunne end süüdi. «Saan asjast aru nii, et kohtutee jätkub nii või teisiti kuni riigikohtuni välja,» lisas ta.

Harju maakohus kuulas septembri keskel Toobali ja Laasi süüasja osaliste viimast sõna ning kuulutab lahendi reedel kell 11. Nii Toobal kui ka Laasi  kinnitasid viimases sõnas, et pole midagi kuritegelikku korda saatnud ja leidsid, et kohus peaks nad õigeks mõistma. Juba varasemalt oma süüd osaliselt tunnistanud Onksion kinnitas aga, et on kannatanult Hannes Rummilt vabadust palunud.

Eelnevalt oli prokurör nõudnud Toobalile ja Laasile tingimisi karistusi, Keskerakonnale ja Ivor Onksionile aga rahalisi karistusi. Prokuröri hinnangul on tõendatud Toobali ja   Laasi  süü eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali puhul veel ka dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises. Keskerakonna süü on prokuröri hinnangul tõendatud juriidilise isikuna ning Onksion on tõendite järgi süüdi eraviisilises jälitustegevuses ning sõnumisaladuse rikkumises.

Toobalile nõudis prokurör ühe aasta ja kolme kuu pikkust tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga, Laasile aga üheaastast tingimisi vangistust samuti kolmeaastase katseajaga. Keskerakonnale nõudis süüdistaja 20 000 euro suurust rahalist karistust, Onksionile aga rahalist karistust 250 päevamäära ulatuses, mis mehe sissetulekuid arvestades teeb 800 eurot.

Kaitsjad nõudsid kohtult õigeksmõistvat otsust, vaid Onksioni kaitsja lisas, et süüdimõistmise korral peaks kohus rakendama tema kliendi osas võimalikult leebet karistust.

Riigikogu keskerakondlastest liikmed Priit Toobal ja Lauri Laasi ei tunnistanud end kohtus süüdi, Ivor Onksion võttis aga süü omaks osaliselt.

Riigikogu nõustus märtsi lõpus õiguskantsleri ettepanekuga ja hääletas Toobalilt  ja Laasilt saadikupuutumatuse võtmise poolt.

Riigiprokuratuur esitas Toobalile  ja Laasile kriminaalsüüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises, kuna nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Samuti esitas riigiprokuratuur Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises seoses Keskerakonna peasekretärina sularahaannetuste vastuvõtmisega. Sama süüdistuse sai ka Keskerakond juriidilisi isikuna.

Onksjon sai süüdistuse eraviisilises jälitustegevuses ning sõnumisaladuse rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles