Arheoloogientusiastist endine ärimees leidis Šotimaa suurima viikingiaarde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varakristlik rist.
Varakristlik rist. Foto: SCANPIX

Pensionil olev ärimees Derek McLennan leidis kirikumaalt möödunud kuul üle saja objekti, sh puhtast kullast ehteid. Tegemist on suurima Šotimaalt leitud viikingiaardega. Täpsemalt avastas metallidetektoriga entusiast need Galloway’s ja Dumfries’is.

Leidude hulgas on puhtast kullast ehted, käevõrusid ja hõbekange, kuid ka varakristlik hõberist. Artefaktid arvatakse olevat maetud üheksanda ja kümnenda sajandi vahel.

47-aastane aktiivsest äritegevusest tagasi tõmbunud McLennani sõnul olid tal ala läbiotsimiseks luba olemas, kuid päeval, mis ta seda plaanis teha, tundis ta end halvasti. «Ma venitasin end haigevoodist välja, kuna kaks mu sõpra tahtsid piirkonda läbi uurima minna ja ma olen sellistes küsimustes üsna obsessiivne,» ütles ta.

Mehe sõnul ei tajunud ta algul oma leiu tähtsust. «Ma kaevasin esimese asja välja ning ei saanud kohe aru, mida ma leidnud olen. Mõtlesin, et tegu on hõbelusikaga, kuid siis pöörasin selle ümber ja tõmbasin pöidlaga üle ning nägin iseloomulikku ristikuju ja sain kohe aru, et tegemist on viikingiaja leiuga,» ütles ta. Edasi kaevates tuli maa seest välja teine esemekiht.

Šoti rahvusmuuseumi esindaja Stuart Campbell sõnul on leid ajaloolise tähtsusega. Tema hinnangul on üks huvitavamaid objekte karolingide kaanega katel, kus kaas polnud kaduma läinud.  Tõenäoliselt oli tegu aarde maa sisse kaevanud perekonna reliikviaga.

Campelli sõnul võib leid mõjutada ka seda, kuidas šotlased käsitlevad oma ajaloolist suhtlust viikingitega. «Meie arvamuse kohaselt on viikingid Šotimaal röövretkedel käinud välismaalased, kuid see on ala, kus viikingid paigale jäid ja kaubavahetusega tegelesid. Siin elanud inimesed olid kultuuriliselt ja keeleliselt norra päritolu.»

Šoti seaduse kohaselt saab aarde avastaja ja maa omaniku leiutasu ning Šoti kirik ja McLennan on juba tulude õiglases jagamises ka kokkuleppele jõudnud.

Šoti valitsuse kultuuriministri Fiona Hyslopi sõnul on leiud ka iseenesest väärtuslikud, kuid nende suurim tähendus seisneb selles, et nad saavad aidata mõista elu varakeskaegsel Šotimaal ja erinevate saarte elanike omavahelise suhtlust.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles