Mikser ei välista koostööd Keskerakonnaga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser koos Edgar Savisaarega 2011. aastal.
Sven Mikser koos Edgar Savisaarega 2011. aastal. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ei välistanud täna võimalust alustada riigikogu valimiste järel koostööd Keskerakonnaga, kuigi möönis, et partei esimehe Edgar Savisaare isik võib saada seejuures takistuseks.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson soovis riigikogu infotunnis peaministri ülesandeid täitnud kaitseministrilt teada, kas sotsiaaldemokraadid soovivad osaleda valimiste järel koalitsioonis, mis suudaks kehtestada astmelise tulumaksu ja taastada ettevõtte tulumaksu. «2015. aasta riigikogu valimisteni on jäänud alla viie kuu ja mina näen hetkel ainult ühte võimalikku koalitsiooni, kes võiks sellise maksureformi tõepoolest ellu viia, millest te kõnelesite,» ütles Simson Keskerakonna ja SDE võimalikule liidule viidates.

Mikser vastas, et sotsiaaldemokraadid mitte ainult ei soovi olla osa koalitsioonist, kes muudab Eesti maksusüsteemi õiglasemaks, vaid tahavad suisa olla sellise koalitsiooni moodustajad. «Kui teie küsimuses on nüüd varjatult kirjas, kas sotsiaaldemokraadid on seda koalitsiooni valmis moodustama Keskerakonnaga, siis mina ütleksin, et tänasel päeval kindlasti ei ole põhjust sulgeda uksi,» märkis ta.

Samas kinnitas ta, et SDE-l on olnud konstruktiivne koostöö ka praeguse koalitsioonipartneri Reformierakonnaga.

Kui Keskerakonna nimel räägib koalitsiooni moodustamise üle läbi näiteks Kadri Simson, siis olen mina kindlasti valmis koostöö üle tõsiselt kõnelema.

«Koostöökogemus on hea asi kindlasti. Programmiline, maailmavaateline lähedus on samuti väga oluline koalitsioonide moodustamisel. Mul oleks kindlasti olnud palju lihtsam pidada koalitsioonikõnelusi erakonnaga, mille nimel kõneleb proua Simson, kui neid pidada võib-olla mõne teise potentsiaalse partneriga. Aga kindlasti isikute küsimus on ainult osa sellest võrrandist, mis puudutab koalitsiooniläbirääkimisi,» rääkis Mikser, kes kordas, et tähtis on ka maailmavaateline ja programmiline ühisosa.

Mikser ütles Postimehele, et temalt küsitakse sageli, kelle ta tulevase koalitsioonipartnerina välistab. «Aga miks ma peaksin täna kedagi välistama?» küsis ta. Seejuures viitas Mikser legendile, mis räägib, et kui surivoodil lamavat Voltaire'i külastanud preester palus filosoofil saatanast lahti öelda, olevat Voltaire vastanud nii: «Ma ei usu, et praegu oleks õige hetk soetada endale uusi vaenlasi.»

Tema sõnul on sotsiaaldemokraatide eesmärk luua valimiste järel koalitsioon, mille tegevuspõhimõtted on kooskõlas erakonna arusaamade ja väärtushinnangutega ning mis viib ellu partei programmilisi põhimõtteid. «Koalitsioonipartneri valimegi nendest kaalutlustest lähtudes kohe pärast valimistulemuse selgumist,» lausus ta.

Mikser kinnitas, et Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare isikul on «kindlasti rikkalikult potentsiaali», et saada Keskerakonna osalusega koalitsiooni moodustamisele ületamatuks takistuseks. «Ma usun, et tsentristid mõistavad hiljemalt vahetult pärast märtsivalimisi, et nende selle nädala esmaspäeval langetatud otsus oli viga. Kui see nii läheb ja Keskerakonna nimel räägib koalitsiooni moodustamise üle läbi näiteks Kadri Simson, siis olen mina kindlasti valmis koostöö üle tõsiselt kõnelema,» ütles Mikser Postimehele.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil. Eelmiste, 2011. aasta valimiste eel ütles Mikser, et Keskerakonna ja tema juhi tegevuses on palju sellist, mida on raske heaks kiita või vaikides taluda, ning avaldas lootust, et erakonnas on õhk löödud liikuma. «Sotsiaaldemokraatlik Erakond on valmis otsima koostööd uueneva, oma siseprobleeme lahendada suutva Keskerakonnaga,» ütles ta toonasel SDE valimiskogul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles