Helve Särgava: pensionile läinud kohtunikul pole keelatud tööle minna

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava.
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Harju maakohtu esimehe Helve Särgava sõnul ei ole pensionile läinud kohtunikul keelatud mujale tööle minna ja selles mõttes ei erine pensionile läinud kohtunik ükskõik, millisest muust pensionärist.

«Sellist keeldu ei saagi olla, sest kui kohtunik lahkub ametist, siis on ta tavaline kodanik,» ütles Särgava Postimehele.

Särgava sõnul ei saa ta Harju maakohtu esimehena kommenteerida suvel pensionile läinud Harju maakohtu endise kohtuniku Valeri Lõõniku tööleasumist Tallinna linnapea õigusnõunikuna ja tema astumist Keskerakonda.

«Põhimõtteliselt on igal inimesel põhiseaduslik õigus endale töökohta valida ja tema valis sellise töökoha,» ütles Särgava.

Särgava sõnul ei saa ta kohtu esimehena kommenteerida ka seda, kas võib eetilisi küsimusi tekitada täna avalikuks saanud fakt, et Tallinna linnavalitsuse süsteemis on tööle asunud nii maadevahetuse süüasja kohtunik Valeri Lõõnik kui ka üks sama süüasja kohtualustest Ester Tuiksoo.

«Eetika on igal inimesel enda sees ja iga inimene käitub vastavalt oma sisemisele eetikale. Kui Valeri Lõõnik oleks veel Harju maakohtu kohtunik, siis ma annaksin sellele oma kommentaarid, aga kohtu esimehena ei ole mul õigust kommenteerida seda, kus üks Eesti Vabariigi kodanik töötab,» sõnas Särgava.

Kohtuniku staatuse seaduse järgi saavad kohtunikud pensioni, mille suurus on 75 protsenti nende viimasest ametipalgast.

Suvel pensionile läinud Harju maakohtu endine kohtunik Valeri Lõõnik asus oktoobri alguses tööle Tallinna linnapea, Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare õigusnõunikuna, samuti astus ta Keskerakonna liikmeks. Äriregistri andmetel astus Lõõnik Keskerakonna liikmeks selle nädala esmaspäeval, 13. oktoobril. Maadevahetuse kohtuprotsessi kohtunikuna mõistis Lõõnik teiste seas õigeks ka Keskerakonna endise liikme Ester Tuiksoo, kes on samuti Tallinna linnavalitsuses tööle asunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles