Islamiriik jätkab pealetunge Süürias ja Iraagis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhulöökide järel tõusev suits Kobane linna kohal.
Õhulöökide järel tõusev suits Kobane linna kohal. Foto: SCANPIX

Islamiriigi (IS) äärmuslased jätkasid täna pealetungi Kobane linnale Süürias Türgi piiri lähistel ja Amriyat al-Fallujah'le linnale Iraagi pealinna Bagdadi lähedal.

IS-i vastase koalitsiooni juhtriik USA on hoiatanud, et võitlus niinimetatud pühasõdalastega tuleb pikk.

Kurdi omakaitseväed ei ole koalitsiooni õhurünnakutest hoolimata suutnud IS-i võitlejaid Kobanes taganema lüüa, mistõttu nõutakse üha tungivamalt Türgi sekkumist.

Iraagis on IS piiranud sisse Bagdadist 35 kilomeetri kaugusel asuva Amriyat al-Fallujah' linna, mis ühena viimastest Anbari provintsi linnadest on veel valitsusvägede käes.

USA president Barack Obama hoiatas IS-i vastase koalitsiooni lääneriikide ja araabia liitlasi, et ees seisab pikk võitlus.

«Kiireid lahendusi siin ei ole. Asi on alles algfaasis,» ütles Obama eile Washingtonis rohkem kui 20 liitlasriigi sõjaväejuhtidega kohtudes ja hoiatas, et nagu iga sõjalise ettevõtmise puhul võib kiirele edule järgneda tagasilöök.

Obama väljendas muret Kobane pärast, millest on saanud IS-i vastase võitluse sümbol, kuid rõhutas ka vajadust peatada äärmuslaste edasitung Iraagi lääneosas Anbari provintsis.

Kobanes jätkusid lahingud ka täna.

AFP reporter teatas üle piiri Türgist, et USA juhitav koalitsioon tegi täna Kobanele vähemalt neli õhurünnakut. Esmaspäeval ja teisipäeval anti kokku 21 õhulööki.

Türgi kurdid jälgivad piiri lähistelt Süürias toimuvat.
Türgi kurdid jälgivad piiri lähistelt Süürias toimuvat. Foto: ARIS MESSINIS/AFP

Vaatlejate sõnul toimuvad lahingud peamiselt linna põhjaosas, eelmisel reedel IS-i kätte läinud endise kurdi vägede peakorteri ümbruses.

Kurdi väed on vallutanud tagasi kaks IS-i positsiooni peakorteri lähedal ja pühasõdalased mitmelt tänavalt välja tõrjunud.

NATO liige Türgi on paigutanud piirile sõdurid tankide ja suurtükkidega, mis mõnes kohas jäävad lahingutest vaid mõnesaja meetri kaugusele, kuid ei ole seni sekkunud.

Ka ei ole USA hävitajad saanud seni luba Türgi territooriumilt rünnakuid korraldada. Olukorda komplitseerivad veelgi Türgi eilsed pommirünnakud kurdi mässuliste sihtmärkidele oma riigi kaguosas.

Iraagi julgeolekujõud hoiatavad, et nende viimased positsioonid Anbari provintsis Amriyat al-Fallujah' linnas on pühasõdalaste tugeva surve all. «IS on tulnud kolmest suunast, me oleme peaaegu sisse piiratud,» ütles linna politseiülem Aref al-Janabi telefonitsi AFP-le.

Tuhanded Süüria kurdid on põgenenud Türki.
Tuhanded Süüria kurdid on põgenenud Türki. Foto: ARIS MESSINIS/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles