NATO komandör: Vene vägede taandumist Ukraina piirilt ei ole märgata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa liitlasvägede ülem kindral Philip Breedlove.
NATO Euroopa liitlasvägede ülem kindral Philip Breedlove. Foto: SCANPIX

NATO Euroopa liitlasvägede ülem kindral Philip Breedlove ütles täna, et allianss tervitab Venemaa lubadust väed Ukraina piirilt ära tuua, kuid suuremat liikumist seni märgata ei ole.

«Kõigi Vene vägede äraviimine on piirkonnas normaalse olukorra taastamiseks väga oluline,» ütles Breedlove Thessalonikis APle.

Vene president Vladimir Putin andis laupäeval Ukraina piirile paigutatud 17 000 sõdurile käsu naasta alalistesse baasidesse Rostovi oblastis.

Kremli väitel võtsid sõdurid osa selles piirkonnas läbi viidud õppustest, kuid Ukraina ja Lääs süüdistavad Venemaad Ukraina separatistide abistamises relvade, võitlejate ja väljaõppega.

NATO on korduvalt lükanud ümber Venemaa väited vägede tagasitõmbamisest Ukraina piirialadelt. Kevadel oli NATO hinnangul Ukraina piirialadel ligi 40 000 Vene sõdurit. Putin andis neile mais käsu naasta alalistesse baasidesse.

Augustis teatasid USA ja NATO, et Venemaa suurendab taas kohalolekut Ukraina piirialadel ja saadab vägesid ja sõjatehnikat Ukraina separatiste lahingutes toetama.

«Teod on sõnadest tähtsamad," ütles NATO õhuväejuhatuse ülem, kindral Frank Gorenc. «On fakt, et praeguses olukorras on strateegilised sõnumid, millele ei järgne teod, lihtsalt sõnad,» lausus ta.

Breedlove ei laskunud spekulatsioonidesse Venemaa kavatsuste üle. «Vaatame võimekusi ja suutlikkust. Ukraina piiril on endiselt väga suur ja võimekas väekontingent.»

«Selle asemel, et mõistatada kavatsuste üle, märkigem pigem, et härra Putinil on sel piiril võimekus tungida soovi korral Ida-Ukrainasse,» ütles NATO Euroopa liitlasvägede ülem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles