Eurosotsid nõudsid lätlastelt vene erakonna valitsussevõtmist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koosmeele liider ja Riia linnapea Nils Ušakovs.
Koosmeele liider ja Riia linnapea Nils Ušakovs. Foto: SCANPIX

Europarlamendi Sotsialistide ja Demokraatide grupp, kuhu Eestist kuulub sotsiaaldemokraat Marju Lauristin, saatis eile välja pressiteate, milles kutsus Läti presidenti üles võtma järgmisse valitsusse nende sealse liikmeserakonna Koosmeel.

«S&D grupp kutsub Läti presidenti austama valijaid,» teatas S&D fraktsioon.

«Vastavalt demokraatia vaimule kutsub S&D grupp selle vabariigi presidenti Andris Bērziņšit täielikult austama valijate tahet ning rõhutab Koosmeel – sest partei võitis enim hääli – peaks olema kaasatud «vikerkaarevalitsusse»,» põhjendas europarlamendi sotside fraktsiooni itaallasest juht Gianni Pitella.

«Arvestades, et paljud vähemusrahvustest valijad toetasid Koosmeelt, näitaks selle osalus suures koalitsioonivalitsuses ka soovi võtta arvesse nende arvamusi ja õigustatud huve,» jätkas Pitella. «Vähemuste kaasav ja tolerantne kohtlemine on Lätile parim garantii igasuguste Ukraina kriisist tulenevate geopoliitiliste ja julgeolekuliste väljakutsete vastu.»

Sarnaselt Keskerakonnale Eestis on Koosmeel sõlminud koostööleppe Ühtse Venemaaga. Neid pole kunagi valitsusse kaasatud ning praeguse seisuga moodustavad lõunanaabrite uue valitsuse samad kolm paremtsentri ja tsentri parteid, kes olid võimul siianigi – Ühtsus, Rahvuslaste Liit ning Roheliste ja Põllumeeste Liit.

4. oktoobril toimunud seimivalimiste tulemuste kohaselt saab Koosmeel parlamendis 24 kohta, Ühtsus 23, Roheliste ja Põllumeeste Liit 21, Rahvuslaste ühendus 17, Regioonide Blokk 8 ning erakond Südamest Lätile 7 saadikukohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles