Putin heitis Obamale ette vaenulikku suhtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin süüdistas eile oma USA ametivenda Barack Obamat vaenulikus suhtumises Moskvasse ja hoiatas Washingtoni katsete eest Venemaad šantažeerida.

Putin kommenteeris usutluses Serbia päevalehele Politika Obama remarki, mille kohaselt on Venemaa agressioon Ukrainas võrreldav ohtudega, nagu sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik ja ebolaepideemia.

«Koos tervete meie majandussektorite vastu kehtestatud piirangutega on seda lähenemist raske nimetada millekski muuks kui vaenulikuks,» lausus Vene president.

Putin sõnul loodab Kreml, et Venemaa partnerid mõistavad Venemaa šantažeerimise katsete «järelemõtlematust ja seda, mida suurte tuumariikide vahelised lahkhelid võivad strateegilisele stabiilsusele kaasa tuua».

Samuti süüdistas ta Ühendriike Venemaa siseasjadesse sekkumises, heites Washingtonile ette kriisi provotseerimist Ukrainas ja seejärel selle eest süü Moskvale asetamist. «See, mis on alates aasta algusest juhtunud, on olnud veel masendavam.»

USA toetas Putini väitel aktiivselt Maidani ja tegi etteheiteid Venemaale kriisi provotseerimises, kui selle protežeedel Kiievis õnnestus meeletu natsionalismi teel pöörata oluline osa Ukrainast enda vastu ja paisata riik kodusõtta.

Vene president kordas valmisolekut suhteid lappida, ent seda vaid juhul, kui riigi huvidega ka tegelikult arvestatakse. «Me oleme valmis pidama konstruktiivset dialoogi, mis põhineb võrdsusel ja teineteise huvide tegelikul arvestamisel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles