Türgi: vaid Süüria põgenikel on lubatud Kobanesse appi minna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi kurdid jälgivad piiri lähistel küngastel istudes pidevalt Kobanes toimuvaid õhulööke.
Türgi kurdid jälgivad piiri lähistel küngastel istudes pidevalt Kobanes toimuvaid õhulööke. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scapnix

Türgi teatas eile, et lubab Süüria piirilinna Kobane lähistel linna kaitsjatele appi suundumiseks piiri ületada vaid Süüria põgenikel.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu ütles ajakirjanikele, et Süüriast saabuvad isikud, võivad võitlusega ühinemiseks tagasi pöörduda ja lisas, et türklastel ja teiste riikide kodanikel ei lubata piiri ületada.

Süüria kurdidel on seni õnnestunud sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pealetungi pidurdades Kobanet enda käes hoida. Ankara on sattunud üha suurema surve alla lubada kurdidel oma rahvuskaaslaste kaitseks üle piiri Kobanesse suunduda.

Samuti nõuavad Türgi kurdid keskvalitsuselt oma rahvuskaaslaste abistamist Süürias.

«Vastuvõetamatu on väita, et see kriis sai teoks vaid seetõttu, et Türgi keeldus oma piire avamast,» ütles Davutoğlu. «Me ei kavatse lubada Türgi kodanikel suunduda Süüriasse, sest me ei taha, et nad Süüria konfliktis osaleksid. Me üritame takistada neid, kes püüavad seda ebaseaduslikult teha. Põhiseaduslikus riigis on see seadusvastane.»

Ankara kardab Süüria ja Türgi kurdide võimalikku ühisrinnet, mis võiks hakata ähvardama Türgit.

Türgi on keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) sissisõjaga 30 aastat rinda pistnud. PKK-l on sidemed Süüria kurdide tähtsama erakonnaga Demokraatlik Liit (PYD).

Davutoğlu sõnul ei ole Süüria põgenikud palunud Türgilt luba riiki sisenemiseks, mistõttu ei vaja nad ka luba tagasipöördumiseks.

Prantsuse president François Hollande ütles teisipäeval, et Türgi peab täielikult avama piiri täiendavate kurdi vägede jõudmiseks Kobanesse.

ÜRO erisaadik Süürias Staffan de Mistura kutsus eelmisel nädalal Türgit lubama vabatahtlikke ja nende varustust Kobanesse, hõlbustamaks linna kaitset.

«Pariisist on lihtne rääkida. Kas nad teavad, mis kohapeal toimub?» nähvas Türgi peaminister, märkides, et riik võõrustab ligi 200 000 Kobanest lahkunud Süüria põgenikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles