Navalnõi: kui me ei lähe tänavatele, ei tee meile keegi järeleandmisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: SCANPIX

Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi usub, et president Vladimir Putini vastasleer suudab eelvalimiste kaudu järgmiste parlamendi- ja presidendivalimiste eel välja selgitada ühiskandidaadid.

«Me leiame kandidaadid. Küsimus ei seisne isikus, vaid lähenemises,» ütles Navalnõi usutluses, mille helisalvestis riputati kolmapäeval raadiojaama Ehho Moskvõ veebilehele.

«Vähemalt mina olen kindel, et [endine Jukose tegevjuht Mihhail] Hodorkovski ja paljud teised poliitikud suudavad oma ambitsioonid alla suruda, osaleda normaalsetel eelvalimistel ja valida ühiskandidaadi isegi kui minul, temal või kellelgi teisel ei ole võimalik valimistel kandideerida,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas järgmistel valimistel juhib opositsiooni tema või Hodorkovski.

Navalnõi märkis, et vastavalt Vene seadustele ei saa ei tema ega Hodorkovski valimistel kandideerida, sest nad kannavad lõpetamata kriminaalkaristust. «Küsimus pole selles, mis erakonna koosseisus kandideerida, vaid mida teha olukorras, kus normaalsetel kandidaatidel keelatakse valimistel osalemine.»

Opositsiooniaktivist kõneles ka protestiaktsioonide jätkamisest. «Ma leian, et sellest efektiivsemat lähenemist pole. Kui me ei lähe tänavatele, ei tee meile keegi järeleandmisi. Võim muutub, kui me avaldame sellele survet.»

Navalnõi, Progressipartei esimees ja Moskva linnapea kandidaat 2013. aasta meerivalimistel, viibib koduarestis seoses firmalt Yves Rocher vara seadusvastast omastamist puudutava kriminaalasjaga.

Navalnõile määrati veebruaris kaheks kuuks koduarest, mida pikendati aprillis veel kuue kuu võrra.

Aleksei Navalnõid ja tema venda Olegi süüdistatakse ulatuslikus pettuses ja rahapesus, Yves Rocher´lt 26,7 miljoni rubla riisumises ning osaühingult Mnogoprofilnaja Protsessingovaja Kompanija veel 4,4 miljoni omastamises.

Eelmisel aastal mõisteti talle tingimisi karistus riisumise eest nn Kirovlesi kohtuasjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles