Vene puhvertsoonis tapetakse külaelanikke

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt peksti Gruusia põhjaosades asuvates külades ka vanemaid inimesi.
Väidetavalt peksti Gruusia põhjaosades asuvates külades ka vanemaid inimesi. Foto: AP / Scanpix

Gruusia ametnike ja külaelanike kinnitusel viivad Venemaa toetatud Lõuna-Osseetia paramilitaarsed üksused Gruusia põhjaosas asuvates külades läbi etnilist puhastust.


Lõuna-Osseetia sõjaväelased põletavad Venemaa puhvertsoonis asuvaid majasid ja tapavad külaelanikke, vahendas timesonline.co.uk.

Gruusia välisministeeriumi teatel on kodudesse naasnud inimesed sunnitud taas põgenema Vene väeüksuste kontrollitavatest Gruusia põhjaosas asuvatest küladest.

ÜRO põgenikeorganisatsioon UNHCR avaldas muret toimuva üle ja kinnitas, et Gruusia põhjaosas toimuv on toonud kaasa järjekordse põgenikevoolu Gori linna.

UNHCRi esindaja Gruusias Alessandra Morelli kinnitusel ei saa ta külaelanike väiteid kuritegudest kinnitada, sest neil puudub juurdepääs Vene vägede kontrollitavasse puhvertsooni.

Morelli lisas, et teisipäeval kogunes Gori peaväljakule 400 küladest põgenenud inimest.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) palus tõstatada Gruusia põhjaosast põgenenud külaelanike probleemi 1. septembril toimuval Euroopa Liidu erikohtumisel.

«Venemaa on kohustatud oma de facto kontrollitavas piirkonnas tagama tsiviilisikute turvalisuse ja kohtlema neid hästi,» ütles HRW asedirektor Euroopas ja Kesk-Aasias Rachel Denber, kelle kinnitusel peavad Euroopa Liidu liikmesriigid leppima viivitamatult kokku rahvusvaheliste rahutagamisjõudude saatmises konfliktipiirkonda.

Eile ütles Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et Vene väeüksused tõmmatakse puhvertsoonist välja, kui piirkonnas tagatakse usaldusväärne rahvusvaheline kontroll, et vältida konflikti puhkemist, vahendas civil.ge.

«Nüüd kui Venemaa on tunnustanud Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat, pole meil mingit kavatsust jätta oma rahuvalvajaid alatiseks väljapoole nende vabariikide piire,» ütles Lavrov eile Tadžikistani pealinnas Dušanbes toimunud kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles