Sotsid algatasid piiriäärsete maade müüki lubava eelnõu (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir
Eesti-Vene piir Foto: Oliver Matkur

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluvad Jaak Allik ja Etti Kagarov andsid täna riigikogu menetlusse eelnõu, mis lubaks piiriäärseid maid müüa ka neile, kes pole Eesti kodanikud.

Kehtiv seadus keelab kinnisasja omandada eraisikul, kes ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigi kodanik, ja juriidilisel isikul, kelle asukoht ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriik, nii väikestel meresaartel kui Narva, Narva-Jõesuu ja Sillamäe linnas ning Alajõe, Iisaku, Illuka, Toila, Vaivara, Meeksi, Piirissaare, Mikitamäe, Orava, Räpina, Värska vald, Meremäe, Misso ja Vastseliina vallas.

Samas ei hoia eraisikutele kehtiv maa ostmise piirang Alliku ja Kagarovi sõnul ära kinnistute sattumist välisriikide kodanike omandusse, sest neil on võimalik maatükid osta Eestis registreeritud äriühingute kaudu.

Nii soovivad saadikud anda seadusemuudatusega kinnisasja omandamise õiguse Eestis pikaajalise elamisloa alusel elavatele inimestele, kes saaksid maad osta 0,2 hektari ulatuses maavanema loal. Maavanemal oleks seejuures kohustus küsida loa andmisel nii kaitse- kui siseministeeriumi arvamust, mis algatajate hinnangul maandaks ostutehinguga seotud võimalikud julgeolekupoliitilised ohud.

Seletuskirja kohaselt võimaldaks muudatus Eesti elanikel osta maad aiandusühistutes. Aasta alguse seisuga elab pikaajalise elaniku elamisloa alusel Eestis 178 221 välismaalast.

Kuu aja eest kohtus SDE fraktsioon samas küsimuses siseminister Hanno Pevkuri ja kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldnaga, kellega arutati nii Eesti pikaajaliste elanike õigustatud ootusi võrdsele kohtlemisele kinnisvara realiseerimisel kui ka riigi julgeoleku seisukohast vajalikke piiranguid.

Alliku sõnul rõhutas SDE fraktsioon toona, et tegu ei ole vaenulike välismaalaste, vaid meie enda inimestega. Peamiselt puudutab piirang tema sõnul eakaid inimesi, kes ei saa oma aiamaad müüa. Siis lepiti siseministriga kokku, et moodustatakse töörühm, mis peab arvestama võimalikke julgeolekuriske ja leidma lahenduse nende maandamiseks.

Sotsiaaldemokraadid rääkisid maamüügi lubamisest juba kevadistel koalitsioonikõnelustel, kuid siis ütles Reformierakond kindla «ei», kuna kaitsepolitsei ohuhinnangu järgi oleks selline muudatus oht Eesti julgeolekule.

Sügishooaja algul tuli teema taas jutuks võimuliidu eestseisuses, kus sotsid teatasid, et sooviksid toetada parlamendis keskerakondlase Mihhail Stalnuhhini koostatud eelnõu, mis lubaks peaaegu 180 000 Eestis pikaajalise elamisloa alusel elaval inimesel osta Venemaa piiri lähistel 0,2 hektari ulatuses maad. Varemgi sama ettepanekuga välja tulnud Keskerakonna fraktsioon andis eelnõu riigikogu menetlusse juuni keskel, kuid esimesele lugemisele ei ole muudatus seni jõudnud.

Reformierakonna juhatusse kuuluv Pevkur on nimetanud kohatuks sellist teemat praegu üldse tõstatada. «See on täiesti arusaamatu,» ütles ta septembris. «Võttes arvesse tänast seisu Venemaa piiri peal, on see kohatu. Täna tuleb teha kõik, et muuta piir turvalisemaks, mitte müüa maad Venemaa kodanikele.»

Lubadus säilitada võõrriikide kodanikele piiriäärsete maade omandamise piirangud on sees ka Reformierakonna koostatavas valimisprogrammis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles