Eesti päästeeksperdid lähevad Ukraina valitsusele appi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sisepagulased suunduvad vaherahu ajal tagasi Ida-Ukrainasse.
Ukraina sisepagulased suunduvad vaherahu ajal tagasi Ida-Ukrainasse. Foto: AP

Kaks Eesti päästemeeskonna eksperti hakkavad nõustama Ukraina valitsust sisepõgenike laagrite ettevalmistamiseks talveks.

Eesmärk on aidata arendada suutlikkust sealse olukorra leevendamiseks ning humanitaarkatastroofi vältimiseks, teatas päästeameti pressiesindaja.

Eesti vastas sel nädalal positiivselt läbi Euroopa Liidu elanikkonnakaitsemehhanismi saabunud Ukraina abipalvele. Täna hommikul suundus missioonile meie esimene ekspert Avo Kiik, reede päeval suundub talle Ukrainasse järele Rainer Asuküla. Mõlemal eksperdil on suur missioonikogemus erinevates riikides nagu Pakistanis, Haitil, Etioopias, Filipiinidel, sh laagrite majandamisel ning ka talvistes tingimustes.

Eesti ekspertide ülesandeks on pakkuda Ukraina valitsusele nõu sisepõgenike murede lahendamiseks ning toetada valitsust põgenike ümberasustamise või tagasituleku plaanide ja strateegia väljatöötamisel, arvestades lähenevat talvehooaega. Eesti eksperdid viibivad missioonil neli nädalat.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul on väga oluline teisi riike sellistes kriisiolukordades aidata. «Meie eksperdid on maailmas väga hinnatud oma universaalsete ja praktiliste oskuste ning kogemuste poolest. Kuigi meie elame üsna rahulikus ja loodusõnnetuste vaeses piirkonnas, ei muuda see võimalike hädaolukordade toimumise võimalikkust ka meil olematuks. Meie eksperdid on saanud küll hea koolituse ja osalenud paljudel õppustel, aga iga reaalne missioon, kus meie eksperdid abistajana osalevad, annab hulgaliselt teadmisi ja kogemust juurde. Seda kõike saame kasutada Eestis võimalike hädaolukordade lahendamisel,» tõi Tammsalu välja.

Sõjaväestatud konflikti tagajärjel on sajad tuhanded Ukraina elanikud sunnitud ümber asuma põgenike laagritesse. Ametlikult on sisepõgenikke riigis ligi 400 000, kuid tegelik arv on eeldatavasti palju suurem. Ülerahvastatud sisepõgenike laagrid ei ole talviseks ilmaks valmis – sajad tuhanded inimesed lähevad talvele vastu kütte ja elektrita, ravimite ja igasuguse sissetulekuta, mis võib viia humanitaarkatastroofini.

Kõik missiooniga seotud kulud katab Euroopa Komisjon. Meeskonnas on samuti Läti ja Leedu eksperdid. Tegemist on esimese nõustava missiooniga EL elanikkonnakaitsemehhanismi raames. Eesti jätkab omalt poolt Ukraina abistamist nii lühiajaliste humanitaarsete vajaduste katmiseks kui pikaajalistes tegevustes lähtudes Ukraina konkreetsetest vajadustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles