Soome ja Rootsi politseinikud õpivad piiriülest patrullimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseiauto
Rootsi politseiauto Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi politseinikud harjutavad piiriülest koostööd, 150 ametniku väljaõppega alustati põhjapiiril.

Nii õpivad Põhja-Rootsi ja Soome Lapi lääni politseinikud naaberriigi keelt ja kolleegide tegutsemistavasid, et ühine patrullimine sujuks libedalt mõlemal pool piiri, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Reijo Kaikkonen Põhja-Rootsi Haparanda politseist selgitas väljaandele, et Kalixi valla (Norrbotteni lääni) politseinikest oskab soome keelt vaid 5 protsenti.

Samas läheb rootsi keele oskus vaja ka soomlastest politseinikel.

Kaheaastase Euroopa Liidu hanke kogumaksumus on 536 000 eurot.

Soome ja Rootsi politseinike ühised patrullimised, millest on räägitud aastaid, algavad Soome läänepiiril 2016. aastal. Siis istuvad ühes politseiautos üks Soome ja üks Rootsi politseinik. Taolist süsteemi ei ole viidud sisse üheski teises Euroopa Liidu riigis.

Piiriülest koostööd kavandatakse ka Soome ja Norra vahele, rääkis ajalehele politseivalitsuse üleminspektor Kalle Puhalainen.

Riikidevahelise koostöö eesmärgiks pole politseinike arvu vähendamine, tegemist on hoopis täiendavad nö töövahendiga, kuna Tornio ja Haparanda (soome keeles Haaparanta) on kasvamas kokku üheks linnaks,» selgitas Lapi politseiülema asetäitja Seppo Kinnunen.

«Praegu ei tohi politseinik või kaubanduskeskuse turvamees joosta poevargale järele üle riigipiiri Rootsi. Ühispatrullide abiga oleks see aga võimalik,» lisas Kinnunen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles