Ratas on otsustanud: jään Keskerakonda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas. Foto: Toomas Huik / Postimees

Üle 14 aasta Keskerakonda kuulunud riigikogu aseesimees Jüri Ratas teatas täna, et ei lahku erakonnast ning kandideerib kevadistel valimistel Mustamäe ja Nõmme asemel Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas.

Ratas ütles Postimehele, et on viimastel kuudel erakonnas jätkamise üle väga palju mõelnud. «Olen valinud selle tee, mida ma tunnen enda hinges kõige tugevamalt ja siiramalt. Olen valinud selle erakonna, kuhu ma olen kuulunud 14 aastat, kus on minu meeskond. See erakond minu meelest kõnetab kõige paremini Eesti kogu ühiskonda ja suudab seda siduda,» ütles ta. «Kindlasti oleks olnud kergemaid teid poliitiliseks väljundiks, aga ma valisin selle.»

Veel paari päeva eest ütles Ratas, et Keskerakonna sees on muutunud tugevamaks mõte, et erakond peab astuma muutuste teele. Vastates küsimusele, kuidas neid muudatusi esile kutsuda, ütles Ratas, et viimased päevad, kui partei aseesimees Kadri Simson oli peaministrikandidaadi kandidaat, andsid talle jõudu ja kindlustunnet, sest ideel oli palju toetajaid. «Erakonna sees on väga palju inimesi, kes toetasid seda ideed, ja loomulikult on ka väga palju inimesi olnud Keskerakonnast väljastpoolt, kes seda ideed on toetanud,» rääkis ta.

Tema hinnangul näitab see, et inimesed usuvad Keskerakonna ideedesse. «Kindlasti see on andnud jõudu ka mulle juurde seda otsust teha. Kui te küsite, mis on esimesed sammud, kuidas muuta Keskerakonda, siis ma siiralt usun, et need on 1. märtsi valimised, kus mina näen, et Keskerakond läheb valimisi võitma, tegema oma parimat tulemust viimase 12 aasta jooksul ja seejärel ka valitsust moodustama,» lausus Ratas.

Ta lisas, et on viimasel ajal rääkinud väga paljude poliitikutega väljastpoolt Keskerakonda, kes omavahelistes vestlustes ei ole koostööd Keskerakonnaga välistanud.

Samuti kinnitas Ratas, kes pühapäeval väljendas soovi kandideerida riigikogu valimistel oma senises ringkonnas Mustamäel ja Nõmmel, et võtab vastu ettepaneku osaleda valimistel Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas. Tema sõnul kandideerivad suurimas valimisringkonnas teiste erakondade peaministrikandidaadid ning seal kandideerimine on ka talle väljakutse ja au. «Tänan kõiki Nõmme ja Mustamäe piirkonna inimesi, kes mind on kaheksa aasta jooksul toetanud,» lisas ta.

Suve lõpus spekuleeriti, et Ratas võib Keskerakonnast välja astuda ja kandideerida kevadistel riigikogu valimistel mõne teise erakonna nimekirjas. Ise oli ta seda võimalust kommenteerides ettevaatlik, öeldes, et pole inimene, kes sellist sammu kergekäeliselt teeks. «Minu tulevik Keskerakonnas sõltub ennekõike erakonna edasistest otsustest ja arengutest,» ütles ta augusti lõpus, enne kui tuli välja ettepanekuga seada Simson partei peaministrikandidaadiks.

Ratas ütles üle-eelmisel nädalal ettepanekut põhjendades, et Simsoni esiletõstmine oleks andnud pea kaheksa aastat opositsiooni kuulunud erakonnale võimaluse pääseda uuesti koalitsiooni. Keskerakonna juhatus lükkas Ratase ettepaneku siiski tagasi, toetades peaministrikandidaadina partei esimeest Edgar Savisaart. Ratase sõnul ütles Savisaar pühapäeval juhatuses, et tal on jõudu, energiat, tahet ja soovi viia erakond valimisvõidule.

Juhatuses tehti Ratasele ka ettepanek loobuda kandideerimast Tallinnas Mustamäel ja Nõmmel ning osaleda selle asemel valimistel Harju- ja Raplamaa ringkonnas. Ratas ütles pühapäeval Postimehele, et on saanud kahtedel valimistel Nõmmel ja Mustamäel tugeva häälemandaadi ning soovib ka järgmistel valimistel just selles ringkonnas kandideerida.

2000. aasta suvel Keskerakonda astunud Ratas on riigikokku kuulunud alates 2007. aastast. 2007. aasta valimistel kogus ta Mustamäel ja Nõmmel 6109 ning 2011. aastal 7620 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles