Laevakaitsjate toetuseks korraldatakse meeleavaldus

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Chennais.
Laevakaitsjad Chennais. Foto: Tairo Lutter

Järgmine nädal toimub välisministeeriumi ees meeleavaldus, millega toetatakse Indias viibivaid laevakaitsjaid ning üritatakse survestada Eesti valitsust aktiivsemalt tegutsema 14 eestlase kodumaale toomiseks.

24. oktoobril kell 16 toimuvat meeleavaldust korraldab sõjaveteranide liit MTÜ Bastion. Avaliku koosoleku nimetus on «Eesti, aita oma veterane! Nemad aitavad alati sind!» ja eesmärk on toetada laevakaitsjaid.

«Avaliku koosolekuga tahaksime ühiskonna, meedia ja välisministeeriumi tähelepanu juhtida sellele probleemile. Indias viibivate meeste hulgas on endised sõjaväelased ja politseinikud. Nad teenisid Eesti riiki ja nüüd võiks riik neid toetada,» ütles piketi korraldaja Andrei Vesterinen.

«Ei saa öelda, et välisministeerium oleks nad unustanud, aga Indiaga võiks rohkem koostööd teha, et saaks mehed kiiremas korras koju tuua. Kui jalgratuurid Liibanonis rööviti, siis lahendati olukord kiiremini. Välisministeerium ütleb, et kannatage, aga minu andmetel on üks laevakaitsja praegu haiglas. Tal tervis halvenes,» lisas Vesterinen.

Eesti laevakaitsjate kinnipidamisest India vetes on möödas juba rohkem kui aasta. Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 laevakaitsjat, sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget, nende hulgas 14 eestlast. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

Detsembris esitati kogu kinni peetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises. Tänavu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada.

Juulis vabastas kohus laevakaitsjad süüdistusest, kuid nad ei ole seni saanud kätte oma passe ja isiklikke asju, et kodumaale naasta. Passide ja asjade tagastamise kohtuotsuse kuulutamine on juba alates suvest veninud.

India kohus Madurais arutab laevakaitsjate isiklike esemete ja dokumentide tagastamist 27. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles