Üle 100 Jaapani seadusandja külastas vastuolulist Tokyo sõjapühamut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinto preestrid Yasukuni templis toimunud riitusel
Shinto preestrid Yasukuni templis toimunud riitusel Foto: SCANPIX

Üle saja Jaapani seadusandja külastas reedel vastuolulist Tokyo pühamut, mida Hiina ja kaks Koread peavad Jaapani militaristliku mineviku sümboliks, peaminister Shinzo Abe saatis pühamusse rituaalse annetuse.

Parteideülene rühm seadusandjaid ütles, et 110 liiget avaldas neli päeva kestva sügisfestivali alguses austust Yasukuni templis.

Sama saadikuterühma liikmed külastasid pühamut ka kevadfestivali ajal ning 15. augustil, mil märgitakse Jaapani tingimusteta kapituleerumist Teises maailmasõjas.

Abe vihastas Pekingit ja Souli pühamu külastamisega mullu detsembris. Reedel saatis peaminister sügisfestivali puhul pühamusse «masakaki» ornamendi.

Valitsuse sekretäri Yoshihide Suga sõnul tegi Abe žesti eraisikuna, väljendades isiklikku seisukohta.

145 aasta vanuses šinto pühamus austatakse 2,5 miljonit jaapanlast, kes hukkusid Teises maailmasõjas ja teistes konfliktides.

Vastuolu on aga põhjustanud asjaolu, et seal austatakse ka Teise maailmasõja järel sõjakuritegudes süüdimõistetud Jaapani valitsuse liikmeid, teiste seas kindral Hideki Tojot, kes andis korralduse Pearl Harbouri ründamiseks.

Jaapani naaberriigid peavad kõrgete poliitikute pühamukülastusi solvavaks ning valulikuks meeldetuletuseks Tokyo agressioonist 20. sajandi esimesel poolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles