Leedu saadik: Venemaa manipuleerib ÜROga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade ÜRO Peaassamblee istungitesaali New Yorgis.
Vaade ÜRO Peaassamblee istungitesaali New Yorgis. Foto: SCANPIX

Ukraina küsimus peab püsima rahvusvahelise kogukonna tähelepanu keskmes, rõhutas Leedu suursaadik ÜROs Raimonda Murmokaitė ning osutas vajadusele Vene propagandamasinale vastu seista.

«[ÜRO Julgeolekunõukogu] arutelud Ukraina üle on endiselt väga emotsionaalsed ja tulised. Venemaa kasutab diskussioonides laialdast propagandaarsenali, valesid, manipulatsioone ja survet,» ütles suursaadik reedel ajakirjas Veidas avaldatud usutluses.

«Seni on Venemaa hoolimata aktiivsest propagandamasinast ja lobitööst kolmandate riikide hulgas jäänud õnneks nõukogus selgelt vähemusse,» tõdes ta. «Maailm on täis keerulisi ja surmatoovaid kriise, rahvusvaheline tähelepanu pöördub alati viimaste metsikuste poole. Tähelepanu puudumisest võidavad need, kes tahavad Krimmi annekteerimist ja Ukraina sõda rahvusvahelise kogukonna silme alt ära saada.»

Diplomaat märkis, et Venemaa on kasutanud julgeolekunõukogu alalise liikmena vetoõigust mitmetes küsimustes, mitte ainult Ukraina puhul.

Ta tõi näiteks Süüria sõja, «ilmselt selle sajandi kõige jubedama humanitaarkatastroofi», mida käsitleva resolutsiooni on Venemaa julgeolekunõukogus neljal korral blokeerinud.

«Me võime ainult ette kujutada, kui paljud elusid oleks säästetud ja kas barbaarne terroriliikumine IS (sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik - BNS) oleks täna nii võimas, kui nõukogu oleks suutnud varakult Süüria kriisiga seotud otsuseid teha,» ütles Murmokaitė.

Suursaadiku sõnul on Leedu ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikmena õppinud seda, et ka «väiksed riigid võivad olla mõjukad ja olulised, kui nad tegutsevad aktiivselt, järjekindlalt ja keskendunult».

Leedu valiti 17. oktoobril 2013 ÜRO Julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks aastateks 2014-15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles