Uuring: Austraalia eelajalooline känguru kõndis kahel jalal nagu inimene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Austraalias 13 miljonit aastat tagasi elanud hiigelkängurust.
Kunstniku nägemus Austraalias 13 miljonit aastat tagasi elanud hiigelkängurust. Foto: SCANPIX

100 000 aastat tagasi liikus Austraalias ringi känguruga suguluses olev loom, kelle nägu meenutas jänest, kuid kes liikus nagu inimene, selgus äsja avaldatud teadustööst.

Uuring «Väljasurnud hiigelkängurude liikumine – kas sthenurinae’d olid mittehüppavad koletised?» avaldati mainekas ajakirjas PlOS One. Artikli autorite hinnangul kasvasid mõned selle liigi esindajad üle kahe meetri pikkuseks ja kaalusid kuni 250 kilogrammi. Selliste gabariitidega pole hüppamine aga lihtne ülesanne.

«Need hiigelkängurud surid välja umbes 30 000 aastat tagasi. Ma ei usu, et nad oleks sedavõrd suureks kasvanud, kui nad poleks kõndinud,» sõnas Browni ülikooli evolutsioonibioloogia professor ja uuringu peamine autor Christine Janis.

Teadustöö autorite näitas sthenurinae’de ja teiste kängurute luude analüüs, et uurimisalune hiigelkänguru kõndis tõenäoliselt kahel jalal, sest nende anatoomia polnud hüppamiseks sobiv. Analüüsis kasutasid teadlased üle 140 eri liigist pärit känguru ja jänesvallabi skelette.

Mõned sthenurinae’d võisid küll suure kiiruse saavutamiseks hüpata, avastasid teadlased, kuid tavaliselt kõndisid nad kahel jalal. Nende keha sobis tänapäevastest kängurutest paremini raskuse jalalt jalale ülekandmiseks, sellele viitasid ka nende proportsionaalselt suuremad puusa ja põlveliigesed ja vaagna kuju.

«Biomehhaanilised mõttes pole võimalik väga aeglase kiirusega hüpata, eriti juhul, kui tegu on suure loomaga. Kui aga ka neljal jalal pole võimalik lihtsalt liikuda, siis mis üle jääb? Kuidagi ju liikuda tuleb,» kommenteeris Janis.

Uuringust ei selgu, kas hiigelkängurute liikumisviis mängis rolli nende 30 000 aastat tagasi toimunud väljasuremises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles