Keskerakonna nuhkimissüüasja prokurör on kohtuotsusega rahul

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eraviisilise jälitustegevuse ja sõnumisaladuse rikkumisega seonduva kohtuasja süüdistaja, riigiprokurör Inna Ombler on tänase kohtuotsusega rahul, kuigi kohtunik Eha Popova määras prokuröri nõutust veidi leebemad karistused.

«Ma olen kohtuotsusega rahul,» ütles Ombler täna Harju maakohtus pärast kohtuotsuse kuulutamist.

Süüdimõistetud Priit Toobal ja Lauri Laasi ütlesid pärast otsuse kuulutamis, et kaebavad kohtuotsuse ringkonnakohtusse edasi. Ombleri sõnul on raske ennustada, kuidas kohtuasi ringkonnakohtus edasi minna võib.

«Kõrgema astme kohus hindab asjas kogutud tõendeid ja kohtulahendit ning annab oma seisukoha. Milline see olema saab, on prokuratuuril väga raske ennustada, eks seda siis näeb,» lausus ta.

Harju maakohus mõistis täna keskerakondlasest riigikogu liikmed Priit Toobali ja Lauri Laasi ning Tallinna linnavolikogu endise nõuniku Ivor Onksioni süüdi selles, et nad rikkusid sõnumisaladust ja tegelesid eraviisiliselt jälitustegevusega.

«Lühidalt kokku võttes kogus Ivor Onksion Priit Toobali ja Lauri Laasi soovil Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liikmete kohta informatsiooni, sealjuures ka Hannes Rummu kohta. Lõpuks tungis Ivor Onksion Toobali ja Laasi soovil Hannes Rummu meilipostkasti, tutvus Hannes Rummu sõnumitega, printis need välja ja edastas Lauri Laasile. Laasi andis need omakorda edasi Priit Toobalile. Samuti mõistis kohus Priit Toobali täies ulatuses süüdi selles, et ta võltsis viit Keskerakonna sularahaorderit, millega vormistati Keskerakonna kassasse teadmata päritolu sularaha. Kohus mõistis dokumendi võltsimises süüdi ka Keskerakonna, kes sai seda varjatud päritoluga sularaha majandustegevuse sai kasutama hakata,» selgitas Ombler.

Kohus tuvastas, et sõnumisaladuse rikkumine ja eraviisiline jälitustegevus algasid 2011. aasta kevadtalvel, kui Onksion kuulus veel Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja oli Tallinna linnavolikogus sotsiaaldemokraat Jaak Juske nõunik. Onksion tungis Hannes Rummu meilikontosse 2011. aasta suvel. Priit Toobal võltsis sularahaordereid aastatel 2010 ja 2011.

Harju maakohus mõistis eraviisilise jälitustegevusega seonduvalt täna süüdi keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi ning nende kaasosalise Ivor Onksioni. Samuti mõisteti rahaline karistus Keskerakonnale juriidilise isikuna.

Eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises, samuti dokumendi võltsimises süüdistatud Toobalile mõistis kohus karistuseks üheaastase tingimisi vangistuse 3-aastase katseajaga. Samades asjades, välja arvatud dokumendi võltsimises, süüdistatud Laasi karistuseks jäi 9 kuud tingimisi vangistust 3-aastase katseajaga.

Võõrale meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu süüdistuse saanud Onksionile mõistis kohus rahalise karistuse 200 päevamäära ulatuses ehk 640 eurot. Samuti sai rahalise karistuse - 10 000 eurot - Keskerakond.

Karistus oli mõnevõrra leebem, kui nõudis prokurör. Ombler nõudis septembri keskel Harju maakohtus toimunud kohtuistungil Priit Toobalile ühe aasta ja kolme kuu pikkust tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga. Lauri Laasile nõudis ta ühe aasta pikkust tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga. Keskerakonnale nõudis prokurör 20 000 euro suurust rahalist karistust ja Onksionile rahalist karistust 250 päevamäära ulatuses, mis on tema sissetuleku puhul 800 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles