Soome meedia: Putini uus maja võiks anda Ahvenamaa perele nende vana kodu tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin puhkamas.
Vene president Vladimir Putin puhkamas. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendile Vladimir Putinile ehitatav suvemaja Ahvenamaal võiks anda Grüssnerite perekonnale võimaluse saada oma kunagine kodu pärast ligi 70-aastast pausi tagasi.

Grüssnerite perekond jäi oma varast ilma 1947. aasta Pariisi rahulepingu tõttu, kui sakslastele Soomes kuulunud maatükid läksid Nõukogude Liidule ja pärast selle lagunemist Vene Föderatsioonile. Grüssnerite perekonnas oli isa sakslane ja Ahvenamaal sündinud ema Soome-Saksa kodanik.

Ahvenamaa lääniülema Peter Lindbäcki sõnul otsisid tollal Maarianhaminas Nõukogude Liidu konsulaadis töötanud inimesed omale Ahvenamaal puhkekohta ja nii jäi neile silma Grüssnerite maja, vahendas Ilta-Sanomat. Palju nad seda maja ei kasutanud ja nüüd on see seisnud aastakümneid tühjana, kuid vaatamata sellele pole Venemaa tahtnud maja esialgsetele omanikele müüa.

Lindbäck rääkis, et pidas maja tagastamise teemal läbirääkimisi juba 1980ndatel, kuid tehinguni need ei viinud. Ta mõtles välja kinnistute vahetamise skeemi, kus läänivalitsus oleks vahendajaks. Venelased annaks Grüssneritele kuulunud maja kohalikule omavalitsusele ja see annaks vastu mingi teise maja Ahvenamaal. Pärast saaks esialgsed omanikud osta maja omavalitsuselt välja.

Lääniülema sõnul jõuti lepingu sõlmimisele mitu korda päris lähedale, kuid ikka tuli midagi vahele ja nii on maja endiselt Vene Föderatsiooni oma.

Lindbäcki sõnul ehitab Venemaa varem või hiljem neemetippu suvemaja ja siis ei huvitaks neid enam Grüssnerite maja ja krunt Saltviki keskuses. Sel juhul tekiks ka võimalus tõsta võimalik vahetusplaan taas päevakorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles