Laaneots: Venemaa tegeleb enda Balti sõjalaevastiku arendamisega

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Erik Prozes / Postimees

Erukindral Ants Laaneots ütles usutluses Aktuaalsele Kaamerale (AK), et Venemaa tegeleb praegu enda Balti laevastiku arendamisega, samas kui Baltikumi Lääne-Euroopaga ühendava maismaaühenduse läbilõikamine ei valmistaks neile mitte mingit raskust.

»Nagu on teada, Venemaa on praegu täitmas oma uue doktriini järgset lähiülesannet ehk siis taastamas kontrolli post-nõukogude ruumi üle ja ilmselt hellitab ta seda lootust ka Balti riikide osas ja teab väga hästi, et NATO tuleb meile appi,» ütles Laaneots AK-le ja lisas, et kui vaadata Venemaa käitumist ja Vene laevastikumanöövreid meres, siis võib öelda, et Vene merevägi on reformistaadiumis, mis tähendab, et nad peavad saama juurde umbes 10 pealveelaeva ja rohkem kui 70 sõjalennukit.

»Nad saavad väga hästi aru sellest, et väga kerge on läbi lõigata maismaaühendus Balti riikide ja Lääne-Euroopa ehk siis NATO vahel, kuna seda ühendab Leedu ja Poola vaheline ainult 70-kilomeetrine koridor. Kogu vägede juurdevool, mis võiks NATOst Balti riikidesse tulla, läheb üle mere. Sellepärast pööratakse suurt tähelepanu just Balti laevastiku arendamisele,» rääkis Laaneots AK-le. «Praegu ongi võib-olla selline periood, kus nad mängivad läbi oma mingisuguseid plaane. Mis puudutab Vene allveelaevade või nõukogude allveelaevade olemist Rootsi skäärides, siis seda on ju mitu korda ka Nõukogude Liidu ajal juhtunud, nii et ei ole seal midagi imelikku.»

Laaneots prognoosis, et Rootsi tugevdab pärast Venemaa korduvaid provokatsioone enda kaitsevõimekust. «Ma arvan, et rootslased peaksid päris tõsiselt mõtlema eelkõige Gotlandi kaitse tugevdamisele. Need kaks hävitajat, mis seal on, ei ole veel mingisugune sõjaline võimekus. Soomlased on muidugi mures ja nad tegutsevad tõsiselt selles liinis,» lisas Laaneots uudistesaatele AK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles