Igor Taro Ukraina päevik: 17.10

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Olukord Luganski-äärsel rindelõigul on muutunud ukrainlaste jaoks kriitiliseks. Viimase kahe ööpäeva jooksul on seal peetud tõsiseid lahinguid.

Ukraina pool on kaotanud Smile kandis vähemalt ühe tanki ja paar soomukit. Tankijuht-mehaanik surnud, tõenäoliselt on seal veel haavatuid. Vene kasakad saavad tuletoetust Kirovski lähedalt, mis on Pervomaiski ääres. Seal on neil kasutada nii haubitsad, kui ka Gradid. Girske-Luganski kohaliku tähtsusega maantee on tavaliikluseks suletud, mis tähendab aktiivset lahingutegevust.

Enne oli see kant ukrainlaste käes, nüüd on kasakatel suur ind jõuda üle jõe Štšastja linna tagalasse. See on neil mõnevõrra ka õnnestunud, sest Bahmutivkas on ukrainlased tõenäoliselt ka kaotusi kandnud. Štšastjat hoitakse ikkagi mitte ainult silla tõttu, vaid sealne soojuselektrijaam on ainsaks toiteallikaks Luganski oblasti põhja-osale, mis on Ukraina kontrolli all, kuna sõjategevusega on see piirkond Ukraina elektrivõrgust lahus - kõrgepingeliinid jooksevad läbi sõjapiirkonna ja on rikutud.

Debaltseves pole rindejoone liikumist olnud, kuigi positsioonisõda käib. See tähendab aktiivset tuletegevust okupantide poolt ukrainlaste positsioonidele, kuid nende ründemanöövreid ei saada edu. Ukrainlastel on seal ka üht-teist kaitseks olemas.

Donetski lennujaamale oli tänase päeva jooksul üks kõige intensiivsemaid tulelööke. Kirjutatud on tankilahingust. Sealsetes oludes tähendab tankilahing kogusummas alla 10 masina kahe peale. Vähemalt siiani on nii olnud.

Mariupoli juures on Širokino lähistel vene sõjaväelaste ja tehnika kolonni märgatud. Võimalik umbes tuhatkond võitlejat. See pole just väike luuresalk, aga Mariupoli linna ründamiseks kindlasti mitte piisav. Ukraina armeel on sinna koondatud arvatavasti korralik kaudtule võimekus ja kui see armaada peaks mööda teed või lagedat välja (mis on seal valdav maastik) liikuma hakkama, siis on ta kerge sihtmärk. Mariupoli enda sees toimus müstiline autoplahvatus, praeguseks pole selge, kas plahvatas autopomm, mis pidi ukrainlaste kolonni õhku laskma või olid need diversandid, kel põgenemise käigus autos midagi detoneerus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles