Jaapani poliitikute templikülastus ärritas Hiinat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rannavalve.
Jaapani rannavalve. Foto: SCANPIX

Rohkem kui saja Jaapani poliitiku Yasukuni sõjapühamu külastus ajendas Hiinat saatma vaidlusaluste Ida-Hiina mere saarte lähedusse oma laevu.

Hiinat on aastaid ärritanud Jaapani tipp-poliitikute tava külastada Tokyo kesklinnas asuvat templit, mis on pühendatud sõjas langenud jaapanlastele, sealhulgas pärast Teise maailmasõja lõppu surma mõistetud sõjaroimaritele, kes Pekingi kinnitusel vastutavad ka tuhandete hiinlaste surma eest.

Peaminister Shinzo Abe seekord templit ei külastanud, kuid saatis šinto pühamusse rituaalse annetuse. Valitsusjuhi esindaja sõnul tegi Abe seda eraisikuna, mitte peaministrina.

Täna teatas Jaapani rannavalve, et märkas saareriigi territoriaalvetes Ida-Hiina meres asuvate ja tõusva päikese maal Senkaku ning Hiinas Diaoyuna tuntud saarte läheduses kolme Hiina laeva.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda ning kehtestas mullu novembris saarte kohal ka õhukaitsetsooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles