Vaata, kus elavad teised soome-ugri rahvad

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari rahvuskostüümides inimesed kuuendal soome-ugri rahvaste maailmakongressil Ungaris.
Mari rahvuskostüümides inimesed kuuendal soome-ugri rahvaste maailmakongressil Ungaris. Foto: Tamas Kovacs / EPA

Soomeugrilasi on maailmas umbes 25 miljonit, aga soome-ugri keeli räägib järjest vähem inimesi, nii et paljud rahvad on lausa väljasuremise äärel.

Soome-ugri rahvaste paiknemine. Allikas:
Soome-ugri rahvaste paiknemine. Allikas: Foto: Eesti Rahva Muuseum

MTÜ Fenno-Ugria asutuse andmetel on soome-ugri keelte rääkijaid Venemaal alla 1,5 miljoni. Soome-ugri keelte kõnelejaskond vähenes aastatel 2002 kuni 2010 keskmiselt üle 30 protsendi.

Marid lõid 1992. aastal Venemaa territooriumil oma Eli-nimelise vabariigi senise Mari ANSV asemel. Eestis elav mari päritolu Eesti õpetaja Aleksei Aleksejev on teinud maridest palju filme, mida saab vaadata siit.

Tegelikult on eesti keelele isegi sarnasemaid keeli kui soome keel. Näiteks vadja ja liivi keel. Riigikeele staatusega kirjakeel on vaid eesti ja soome keelel. Teistest läänemeresoome keeltest on oma kirjakeel liivi, vepsa, karjala, aunusekarjala ja võru keelel. Trükiseid ilmub ka meä, kveeni, setu ja vadja keeles, kuid toimivaid kirjakeele standardeid pole nende keelte jaoks loodud.

Loe lähemalt siit.

Uurali rahvaste keelepuu. Allikas: MTÜ Fenno-Ugria
Uurali rahvaste keelepuu. Allikas: MTÜ Fenno-Ugria Foto: http://www.fennougria.ee

Tänase hõimupäeva puhul toimub kontserte ja saab minna perepäevale Eesti Rahva Muuseumi. Tallinnas, Kloostri Aidas, toimub Hõimupäevade lõpupidu täna kella kaheksa. Vaata ürituste kohta lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles