Spiegel: Saksa luure süüdistab separatiste MH17 allatulistamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MH17 rusud Ida-Ukrainas.
MH17 rusud Ida-Ukrainas. Foto: SCANPIX

Saksa välisluure BND on jõudnud järeldusele, et Ukraina venemeesled separatistid on süüdi Malaisia reisilennuki MH17 allatulistamises selle aasta juulis, kirjutab nädalaväljaanne Der Spiegel esmaspäeval ilmuvas numbris.

17. juulil tulistati Ukraina idaosas alla Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lennukompanii Malaysia Airlines reisilennuk, hukkusid kõik selle pardal olnud 298 reisijat ja meeskonnaliiget. Vahejuhtum viis lääne ja Moskva suhete edasise jahenemiseni.

Der Spiegel kirjutas, et BND juht Gerhard Schindler ütles 8. oktoobril parlamendi julgeolekuküsimuste erikomitees, et separatistid tulistasid lennukit Ukrainas asuvast baasist Vene õhutõrjesüsteemiga Buk, mille rakett plahvatas otse MH17 kõrval.

Schindleri sõnul ei vasta tõele Venemaa väited, et raketi tulistasid Ukraina sõjaväelased ning Malaisia reisilennuki lähedal lendas ka Ukraina õhujõudude sõjalennuk.

Schindler ütles, et Ukraina fotosid on «manipuleeritud». Ajakiri aga ei täpsustanud, mida fotodel kujutati, kes need olid edastanud või kes oli neid muutnud.

«Need olid venemeelsed separatistid,» tsiteeris ajakiri Schindleri sõnu.

Der Spiegel märkis, et BND jõudis järeldusteni satelliidi- ja teiste fotode põhjaliku uurimisega.

Saksa välisluure ei ole Der Spiegeli teadet kommenteerinud.

Hollandi uurijate eelmisel kuul esitatud esialgses raportis oli kirjas, et reisilennukit tabas mitu «kõrgenergeetilist» objekti. Raport ei süüdistanud katastroofis otseselt kedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles