ÜRO: Iraagi võimud on tänavu hukanud 60 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla Bagdadis.
Vangla Bagdadis. Foto: SCANPIX

Iraagi võimud on sel aastal hukanud vähemalt 60 inimest ja mõnedes surmanuhtlusega päädinud juhtumites leidsid aset «tagasipöördumatud kohtueksimused», öeldi ÜRO pühapäeval avaldatud raportis.

ÜRO kõrgeim esindaja Iraagis Nikolai Mladenov ärgitas Iraagi valitsust ümber kujundama oma seisukohti surmanuhtluse kasutamisel.

Mladenovi sõnul on Iraagis toimuvate hukkamiste arvukus «ärevusttekitav, eriti kui arvestada, et mitmed süüdimõistvatest otsustest on tehtud küsitava tõendusmaterjali ja õigusemõistmise süstemaatiliste puudujääkide pinnalt».

Raporti andmete kohaselt hukati 60 inimest 2014. aasta esimese üheksa kuu jooksul.

USA vabaühenduse Surmanuhtluse teabekeskuse (DPIC) sõnul on ligikaudu kümme korda suurema rahvastikuga Ühendriikides surmatud samal perioodil 30 inimest.

Iraagis taastati surmanuhtlus 2005. aastal. Peamine hukkamise viis on poomine.

Surmanuhtlus on võimaliku karistusena mitmes kuriteokoosseisus, kaasa arvatud terrorismis.

Raportis kajastatud Iraagi justiitsministeeriumi andmetel ootab 2014. aasta augusti seisuga surmanuhtluse täideviimist umbes 1720 Iraagi vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles