Keskerakonna piiriäärsete maade müügi eelnõu jäi komisjoni toetuseta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir
Eesti-Vene piir Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Parlamendi maaelukomisjon otsustas täna mitte toetada opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mis lubaks piiriäärseid maid osta ka pikaajalise elamisloa alusel Eestis elavatel inimestel.

Komisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Kalvi Kõva ütles Postimehele, et Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu tuleb riigikogu suures saalis esimesele lugemisele 4. novembril ning komisjon teeb ettepaneku eelnõu tagasi lükata.

«Komisjoni liikmete põhjendused on erinevad: kes peab silmas muutunud julgeolekuolukorda, aga mina isiklikult arvan, et neljapäeval riigikogu menetlusse antud eelnõu kolleeg Jaak Alliku poolt on eelnõu, mis on võimalikke julgeolekuriske leevendanud,» lausus ta.

Kehtiv seadus keelab kinnisasja omandada eraisikul, kes ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigi kodanik, ja juriidilisel isikul, kelle asukoht ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriik, nii väikestel meresaartel kui Narva, Narva-Jõesuu ja Sillamäe linnas ning Alajõe, Iisaku, Illuka, Toila, Vaivara, Meeksi, Piirissaare, Mikitamäe, Orava, Räpina, Värska, Meremäe, Misso ja Vastseliina vallas.

Keskerakonna fraktsioon soovib eelnõuga piirangut leevendada ning anda nendes piirkondades kinnisasja omandamise õiguse ka Eestis pikaajalise elamisloa alusel elavatele inimestele, kes saaksid maad osta kuni 0,2 hektari ulatuses.

Sotsiaaldemokraatide Jaak Alliku ja Etti Kagarovi eelmisel nädalal algatatud eelnõu näeb lisaks ette tingimuse, mille kohaselt peab maaostuks olema maavanema luba. Maavanemal oleks seejuures kohustus küsida loa andmisel nii kaitse- kui siseministeeriumi arvamust, mis algatajate hinnangul maandaks ostutehinguga seotud võimalikud julgeolekupoliitilised ohud.

Kõva sõnul andis siseministeeriumi esindaja täna komisjonis teada, et tuleva aasta esimesel poolel valmib ministeeriumis samateemaline analüüs. See võib tema hinnangul tähendada, et piirangute arutelu jätkab järgmine, märtsis valitav parlamendikoosseis.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga koos koalitsiooni kuuluv Reformierakond on korduvalt kinnitanud, et ei toeta piiriäärsete maade omandamise piirangute leevendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles