Kerry: vastutustundetu oleks Kobane kaitsjaid mitte aidata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry täna Indoneesias.
USA välisminister John Kerry täna Indoneesias. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kaitses täna Süüria Kobane linna kaitsvatele kurdidele relvade ja laskemoona saatmist, öeldes, et oleks vastutustundetu ja moraalselt väga raske neid mitte aidata.

Indoneesias visiidil viibiv Kerry ütles pealinnas Jakartas ajakirjanikele, et Washington mõistab Türgi muret relvade saatmise üle Süüria kurdide rahvakaitseüksustele (YPG), kes on seotud Türgis keelustatud sealsete kurdide Kurdistani Töölisparteiga (PKK).

Süürias Türgi piiri lähedal asuvat Kobanet on alates 16. septembrist üritanud vallutada sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS), kelle käes on hinnanguliselt pool linna.

Ühendriikide välisametkonna juhi sõnul on Kobane linna äärmiselt keerulise "kriisihetke" tõttu relvasaadetised absoluutselt vajalikud.

Kerry sõnul on õhu kaudu Kobane kaitsjatele toimetatavad relvasaadetised ajutised. USA on palunud Türgil lubada kurdi võitlejaid Iraagist Kobanesse linna kaitsjaid toetama, lisas ta.

USA keskväejuhatus teatas relvatarnest eile ning lisas, et sooritas Kobanesse õhutsi mitu edukat relvade maandamist. Ühendriikide teatel saadi relvad Iraagi kurdi võimudelt. Relvad toimetati Kobanesse õhutsi, kuna Türgi on korduvalt keeldunud relvatarnetest kurdi võitlejatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles